raste mu udio

Najveća kriptovaluta sve jača u odnosu na konkurenciju: Bitcoin će usisati likvidnost kriptotržišta!

04.02.2022 u 09:07

Bionic
Reading

Bitcoin se pojavio prvi prije 13 godina, no tijekom prošle godine suočio se s mnoštvom konkurenata, od solane i polkadota do litecoina i dogecoina. Pojava stotina novih kriptovaluta povećala je mogućnost rapidne fragmentacije kriptotržišta. Međutim, investitori na tom tržištu ipak se sve više okreću bitcoinu, tražeći kakvu-takvu sigurnost u najvećoj kriptovaluti uslijed skorašnjeg povećanja kamatnih stopa američkog Feda i sve većih napetosti između Zapada i Rusije

Kako prenosi Reuters, udjel bitcoina na 1,68 bilijuna dolara vrijednom tržištu kriptovaluta porastao je sa 39 posto prije dva tjedna na sadašnjih 42 posto, pokazuju podaci CoinMarketCapa koji prati 17.225 kriptovaluta na 458 specijaliziranih burzi, prenosi Poslovni dnevnik.

Inače, najviši udjel od 46 posto zabilježen je sredinom listopada prošle godine, a ovo je prvo povećanje udjela u tržišnoj kapitalizaciji od tada. Tržišni sudionici smatraju da je još prerano reći radi li se o trendu.

Dodaju i kako podatak treba uzeti sa “zrnom soli” s obzirom da je u proteklih mjesec dana cijelo tržište palo. Unatoč tome, dio analitičara smatra da bi bitcoin mogao profitirati nasuprot ostalih rivala uslijed mnogo opreznije investicijske klime na tržištu.

“Ako se averzija prema riziku nastavi, bitcoin će usisati likvidnost kriptotržišta”, ističe Matthew Dibb, operativni direktor singapurskog kriptodistributera Stack Funds.

Inače, ova godina nije najbolje počela za kriptovalute s obzirom da nervozni ulagači općenito okreću leđa rizičnoj imovini. Bitcoin je tijekom siječnja izgubio petinu vrijednosti spustivši se na 37.000 dolara.

Međutim, to je najmanji siječanjski gubitak među vodećim kriptovalutama. U četvrtak oko 14 sati bitcoinom se trgovalo po 36.730 dolara. Glavni konkurent, ether, izgubio je 34 posto vrijednosti u siječnju.

Kriptovalute vezane za blockchain koji se koristi u aplikacijama decentraliziranih financija izgubile su još više. Solana, koji je 2021. povećao vrijednost za nevjerojatnih 100 puta, pao je početkom ove godine 47 posto dok je polkadot u minusu od 41 posto. Dio analitičara smatra da je solana poput kanarinca u rudniku, odnosno da njegov pad nagovještava širu rasprodaju na cijelom tržištu.

Donedavno su financijaši smatrali drugačije. Analitičari JP Morgana smatrali da solana svoj uspjeh može zahvaliti korištenju u neprenosivim tokenima (NFT) dok je su u Bank of America tvrdili da će postati “Visa ekosustava digitalne imovine”.