više padova nego uspona tržišta

Najslabiji kolovoz na Wall Streetu u posljednjih sedam godina, ulagači u strahu, čeka se novo povećanje kamatnih stopa

01.09.2022 u 07:53

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, četvrti dan zaredom, pa su zabilježili pad i u cijelom kolovozu jer su ulagači u defanzivi dok se čeka daljnje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke

Dow Jones skliznuo je 0,88 posto, na 31.510 bodova, dok je S&P 500 pao 0,78 posto, na 3.955 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 11.816 bodova. S&P 500 izgubio je gotovo šest posto od petka, kada je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo. 'Powellov je prioritet suzbijanje inflacije, a to koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamatnih stopa ovisi o budućim makroekonomskim podacima', kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a dodatno će ih povećati i na sjednici u rujnu. Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 posto.

Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je jučer da će središnja banka morati povećati kamate iznad četiri posto početkom iduće godine i držati ih neko vrijeme na toj razini kako bi svela inflaciju na ciljane razine Feda, a da zbog toga rastu rizici od recesije.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, od polovice lipnja do polovice kolovoza S&P 500 indeks snažno je porastao i dosegnuo najviše razine u četiri mjeseca. No, od tada je tržište ponovno u silaznoj putanji. Zbog toga je u cijelom kolovozu Dow izgubio 4,1 posto, S&P 500 4,2, a Nasdaq indeks 4,6 posto, pa je to bio najslabiji kolovoz u posljednjih sedam godina. 'Posljednjih je tjedana tržište vrlo nestabilno jer se ulagači plaše da je nedavni snažni rast cijena dionica bio samo uspon na tržištu 'medvjeda' i da predstoji novi pad”, kaže Tim Ghriskey.

Nervozi na tržištu pridonosi i ulazak u rujan, što je obično vrlo slab mjesec za tržišta dionica. 'Rujan je obično najslabiji mjesec u godini. Rujan i veljača su jedini mjeseci u kojima tržište u prosjeku bilježi pad, no rujan je jedini mjesec u godini u kojemu je dosad u povijesti bilo zabilježeno više padova nego uspona tržišta', kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

I na europskim burzama su cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,05 posto, na 7.284 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,97 posto, na 12.834 boda, a pariški CAC 1,37 posto, na 6.125 bodova.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Azijske burze oštro pale na početku rujna

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, pa je tako rujan na tržištima počeo na isti način kao što je prethodni mjesec završio, jer ulagače zabrinjava agresivno povećanje kamata središnjih banaka i usporavanje rasta gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,6 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 1,5 i 1,9 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle. Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu četvrti dan zaredom.

Osim Feda, u rujnu će kamate dodatno povećati Europska središnja banka (ECB). Nakon jučer objavljenog podatka o rastu inflacije u eurozoni u kolovozu na rekordnih 9,1 posto, analitičari očekuju agresivno povećanje kamata ECB-a, za 0,75 postotnih bodova.

Loše na azijska tržišta utječe i pad terminskih indeksa na Wall Streetu, pri čemu su pod najvećim pritiskom tehnološke dionice, nakon što su američke vlasti poručile proizvođaču čipova Nvidiji da Kini prestane prodavati dvije vrste čipova koji se koriste u razvoju umjetne inteligencije.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, pa se ponovno primaknula najvišim razinama u 20 godina. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 109,02 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 138,60 na 139,69 jena, najvišu razinu u 24 godine. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0024 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0032 dolara.

Cijene nafte su pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,7 posto, na 95,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,65 posto, na 88,95 dolara.