nevjerojatne brojke

Najbrže rastuća zemlja svijeta još više ubrzava: Trebaju se čuvati nizozemske bolesti!

27.09.2023 u 22:39

Bionic
Reading

Prema nedavnim analizama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Gvajana, država u Južnoj Americi s populacijom od oko 800.000 ljudi, u ovoj godini imat će rast BDP-a od 38 posto. A očekuje se da će u sljedećih pet godina gvajansko gospodarstvo eksplozivno narasti za čak 115 posto

Uzlet se temelji na proizvodnji nafte i izvozu. Analitičari predviđaju da će proizvodnja crnog zlata u Gvajani skočiti s oko 390.000 barela dnevno na više od milijun barela dnevno do 2027., kada konzorcij predvođen ExxonMobilom otvori nova polja u istraživačkom bloku Stabroek.

Stabroek Block naftni je rezervoar površine 6,6 milijuna hektara u Atlantskom oceanu, a procjenjuje se da sadrži 11 milijardi barela nafte.

Količina dokazanih rezervi nafte po stanovniku stavlja ovu južnoameričku državu u rang s puno poznatijim proizvođačima i izvoznicima – Katrom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dapače, po tom mjerilu Gvajana nadmašuje i Saudijsku Arabiju.

Prošle godine Gvajana je zabilježila rast BDP-a od 62,3 posto, prema MMF-u.

Osim povećanja proizvodnje nafte otvaranjem trećeg naftnog polja, rast u nenaftnom sektoru Gvajane također je potaknut ulaganjima u transport, stanovanje i povećanje ljudskog kapitala. U izvješću MMF-a istaknuto je da gvajanski sektori poljoprivrede, rudarstva i kamenoloma također bilježe dobre rezultate.

Analitičari predviđaju da će zemlja ponovno biti najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu 2023. godine i očekuju da će tu titulu zadržati najmanje sljedeće dvije godine.

'Vidimo da će se ovaj snažan rast nastaviti u nadolazećim godinama, kako raste proizvodnja nafte, s porastom realnog BDP-a za otprilike 115 posto između 2022. i 2028.', rekao je Andrew Trahan iz britanske analitičke kuće Fitch Solutions.

  • +25
Nafta Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ipak, stručnjaci upozoravaju da će gospodarski rast ovisiti o političkoj stabilnosti zemlje i cijenama nafte.

'S vremenom će cijene nafte pasti. Zato je za Gvajanu iznimno važno diversificirati svoje gospodarstvo', rekla je Valerie Marcel, suradnica u think tanku Chatham House.

Kao svaka zemlja ovisna o prihodima od nafte, Gvajana je posebno osjetljiva na dvije stvari - korupciju i takozvanu nizozemsku bolest. Nizozemska bolest koncept je koji opisuje ekonomski fenomen u kojem brz razvoj jednog sektora gospodarstva (posebno prirodnih resursa) potiče pad u drugim sektorima.

'Gvajana je zemlja s poviješću dubokih podjela između indo i afro-gvajanskog stanovništva, bori se s korupcijom i organiziranim kriminalom. Priljev dobiti od nafte mogao bi pogoršati te podjele', upozorio je Trahan.