19. SAJAM OSIJEK EXPO – MOTOMOBIL

'Najbolji smo, iako to neki ministri neće priznati'

26.05.2011 u 17:41

Bionic
Reading

Iako nas je ministar Božidar Pankretić sinoć u 'Dnevniku' tri puta zatajio, ne odgovorivši na pitanje koja je hrvatska županija povukla najviše sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a, ponosni smo što smo u tomu najbolji u Hrvatskoj, rekao je župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić na otvaranju 19. sajma Osijek expo – Motomobil

Niz je to sajmova u jednom – Sajam graditeljstva i opreme, 12. Obrtnički sajam, 4. Sajam obrazovanja Expert 2011. i 15. Sajam automobila i prateće industrije. Osnovan 1993. u inat agresoru koji je još razarao Osijek, sajam danas nastoji pridonijeti zaustavljanju loših trendova u gospodarstvu, ustvrdio je na otvaranju Dragutin Grabrović, predsjednik Županijske obrtničke komore, suorganizatora sajma.

Čak 160 izlagača predstavlja se proizvodima za gradnju, održavanje i uređenje stambenog prostora, opremom za proizvodne pogone, izlaže alate, strojeve, plastičnu i metalnu galanteriju, prehrambene, poljoprivredne i tekstilne proizvode, tradicijske i umjetničke predmete, ali i usluge – od frizerskih i grafičkih do elektroinstalaterskih – a predstavljaju se i institucije koje se bave edukacijom, fakulteti i učilišta.

'Pomaganje u provedbi sajma Hrvatska obrtnička komora pomaže osvajanju novih tržišta i očuvanju radnih mjesta', rekao je Dragutin Ranogajac, predsjednik HOK-a i zahvalio obrtnicima što je na njihov prijedlog Sabor prošli tjedan donio Zakon o sprečavanju neregistriranih djelatnosti.

'Bit će to značajna pomoć u zaustavljanju negativnih trendova razvoja obrtništva i tim će se zakonom vratiti red i rad na tržište, omogućiti otvaranje novih obrta i radnih mjesta. Biti obrtnik nije samo zanimanje, nego i odluka ljudi koji znaju, žele i mogu učiniti nešto više za sebe i svoje obitelji, ali i za zajednicu u kojoj žive i rade', rekao je Ranogajac.

Župan Šišljagić naveo je da je u županiji registrirano više od 4.300 obrta te da pokazatelji govore o zaustavljanju negativnih trendova u obrtništvu. Apelirao je i na bankarski sustav da snizi kamate, kako bi se dao poticaj razvoju poduzetništva. Da Grad već za sljedeću godinu planira izgraditi novu sajamsku halu istočno od sadašnjeg sajamskog prostora na Pampasu, objavio je na otvorenju sajma gradonačelnik Krešimir Bubalo. Najavio je i smanjenje komunalnog doprinosa u Slobodnoj zoni te u poslovnoj zoni Nemetin za 60-ak posto, gdje su upravo prodane zadnje tri parcele, a nakon njezina pokretanja Bubalo ondje očekuje otvaranje 500-tinjak radnih mjesta.

Na sajmu su predstavljene Poslovne zone u Nemetinu i Antunovcu, a sutra će o energetskoj efikasnosti zgrada te o modernizaciji sustava uređenja eksterijera i interijera govoriti predstavnici izlagača iz Subotice, grada prijatelja Osijeka. Predstavit će se Tehnološki park Ljubljana te Poduzetnički inkubator BIOS, Teratehnopolis i Turistička zajednica grada domaćina.

U četiri sajamska dana svoje će proizvode i usluge predstaviti izlagači iz osam županija, među kojima je pedesetak obrtnika vezanih uz HGK iz četiri hrvatske županije, te iz gradova prijatelja Subotice i Tuzle. HGK i ovoga puta s novim tvrtkama i eksponatima provodi svoj program 'drvo je prvo', kako bi promovirali drvno-prerađivačku industriju.

Na vanjskom sajamskom prostoru izlažu gotovo sve autokuće koje imaju prodajne salone u Osijeku i okolici. Za sutra poslijepodne u suradnji s Odjelom za prevenciju PU Osječko-baranjske, predviđen je posjet članova motoklubova iz okolice, a održat će se i predavanje o sigurnosti u prometu.