AKCIJA SINDIKATA

Najava prosvjeda zbog otpuštanja HT-ovih radnika

10.01.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Tri sindikata koja okupljaju zaposlene u HT-u najavila su danas prosvjede i sindikalne akcije protiv Uprave HT-a zbog najave otpuštanja ukupno 684 radnika

Iz HT-a poručuju da brojka o otpuštanju 684 radnika nije točna, jer u programu restrukturiranja planira se otpuštanje 450 ljudi, a ugovori o radu na određeno vrijeme se ne otkazuju, oni naprosto istječu.

Uprava HT-a odlučila je da će u sklopu rješavanja problema tehnološkog viška 450 radnika dobiti otkaze uz otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto, a također neće produljiti ugovore o radu za još 234 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme.

U HT-u nema tehnološkog viška, tvrde sindikalni čelnici, jer kompanija za obavljanje različitih poslova koristi čak 1102 studenta, a lani su njezini radnici imali ukupno 112.000 prekovremenih sati. Osim toga, HT ne gasi poslove u kojima je proglasio tehnološki višak nego angažira vanjske izvođače i kooperante.

Jedini uzrok za novi val otkaza je pohlepa, jer Uprava HT-a mora većinskom vlasniku Deutsche Telekomu i ostalim dioničarima isporučiti veći profit nego prošle godine, kada je ostvarena dobit od dvije milijarde kuna. Zbog toga se HT pretvorio u 'najuspješniju tvornicu tehnološkog viška u Hrvatskoj', poručuju sindikalci.

Poslodavcu smo predlagali kompromisno rješenje kojim bi viškom bilo proglašeno nešto manje od 200 ljudi, no kako je to odbijeno, ne preostaje nam drugo nego započeti s prosvjedima i štrajkovima, rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević.

Najavio je da će sindikati izvesti radnike na zagrebačke ulice najvjerojatnije 19. siječnja, kada bi trebali prosvjedovati pred Hoto tornjem, gdje je sjedište HT-a, i njemačkim veleposlanstvom, jer se Deutsche Telekom ne ponaša tako prema svojim radnicima u Njemačkoj.

U vrijeme kada je Deutsche Telekom postao većinskim vlasnikom HT-a u kompaniji je bilo zaposleno 11.400 ljudi, a danas je taj broj spao na 5.723 radnika, napominju sindikalci, što pokazuje kako Uprava HT-a na čelu s Ivicom Mudrinićem shvaća društveno odgovorno poslovanje.

Visokoprofitabilna kompanija sprema se izručiti 684 radnika na skrb državi, a to bi trebao biti upozoravajući signal Vladi i predsjedniku Republike u čijem Gospodarskom savjetu sjedi i Mudrinić, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Budući da je ukinut poseban porez na mobilne usluge, koji je bivša vlada uvela zajedno s tzv. kriznim porezom, HT će iz tih prihoda bez problema podmiriti troškove otpremnina pa se novi val otkaza u HT-u može objasniti samo 'krajnje bahatim i bezobraznim ponašanjem' kompanije kojoj je profit važniji od ljudi, ustvrdio je Sever.