vrijedno priznanje

Nagradu Werner von Siemens osvojio studentski projekt za proizvodnju betonskih blokova

30.11.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Siemens Hrvatska je i ove godine, u sklopu Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva, nagradio najbolji rad studenata FER-a s primjenom u područjima digitalizacije, elektrifikacije i automatizacije. Nagrada Werner von Siemens pripala je studentu Dominiku Likakuru, koji je primijenio tehnologiju digitalnog blizanca, koja omogućuje simuliranje i testiranje procesa u potpuno virtualnom okruženju te izradio model postrojenja za proizvodnju betonskih blokova.

Dominik, student diplomskog studija Elektrotehnike i informacijske tehnologije FER-a, nagrađen je za projekt Automatizacija digitalnog blizanca postrojenja za proizvodnju betonskih blokova u programskom paketu Tecnomatix.

‘’Današnja industrija temelji se na digitalnom povezivanju proizvoda, strojeva, alata i ljudi radi povećanja kvalitete proizvodnje. Digitalni blizanac jedan je od koncepata koji je temelj za učinkovitu proizvodnju u budućnosti i sastoji se od detaljne izrade modela proizvoda ili postrojenja na kojem će se provesti potpuno ispitivanje prije izrade samog proizvoda. Na taj način značajno se smanjuju troškovi proizvodnje zbog mogućih pogrešaka u dizajnu. U razdoblju nedavnih potresa i poplava i općenito visoke potražnje za građevinskim materijalom kao model digitalnog blizanca izradio sam postrojenje za proizvodnju betonskih blokova.’’ – objašnjava Dominik.

Dominik je svoj projekt izradio koristeći programske pakete Siemensa koji više od 20 godine surađuje s FER-om, a u sklopu suradnje nagrađuje ambiciozne i inovativne studentske radove.

‘’Vjerujemo da je za jasniju vidljivost rezultata unutar hrvatskoga gospodarstva te poticanje hrvatskih inovacija ključno povezivanje akademske zajednice i gospodarstva. Prije svega, to se odnosi na prilagodbu studentskih programa prema potrebama gospodarstva. Vidimo i da mladi imaju ideje, energiju i aktualno znanje o tehnologijama te razmišljaju drugačije i svježije, što može doprinijeti i našoj vlastitoj inovativnosti te nas poticati da razmišljamo o novim poslovnim modelima. Takvo povezivanje je ključno i za to da nam mladi eksperti ne odu u inozemstvo, nego se upoznaju s tvrtkama u Hrvatskoj i vide da mogu i doma mnogo naučiti i steći iskustvo.’’ – izjavila je Ivana Ilić, direktorica Digital Industries u Siemensu Hrvatska.

Suradnja Siemensa i FER-a obuhvaća više smjerova koji studentima omogućuju upoznavanje s tehnologijama koje dolaze i koje će krojiti industrijske trendove i procese.

‘’U posljednjih nekoliko godina izrazite su promjene u industriji uslijed revolucije 4.0 i primjene novih tehnologija u industrijskim postrojenjima. Posebno se to odnosi na kibernetičku sigurnost postrojenja, izradu digitalnih blizanaca, virtualizaciju postrojenja i virtualno upravljanje procesima i postrojenjima. S obzirom da je Siemens jedan od lidera na ovim područjima, izrazito je bitna veza između Siemensa i FER-a jer studenti imaju priliku raditi na modernoj opremi, kojom se mogu simulirati svi uvjeti u realnim industrijskim postrojenjima pa se tako studenti mogu izvrsno pripremiti za sve što ih očekuje u radu nakon završenog studija.’’ – izjavio je Damir Sumina, redoviti profesor na Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju, Dominikov mentor na nagrađenom projektu.

Siemens Hrvatska više od dva desetljeća surađuje sa znanstveno-obrazovnim institucijama u Hrvatskoj putem opremanja učionica i laboratorija, softverskih alata i prijenosa znanja, a Siemensova oprema koristi se u većini tehničkih škola i fakulteta. Siemens pruža podršku nastavnicima i profesorima stručnim savjetima, gostujućim predavanjima i nagrađivanjem studentskih i školskih radova.