manja inflacija?

Nagli pad cijena u industriji eurozone i EU-a na početku godine

03.03.2023 u 13:43

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU snažno su pale u siječnju, odražavajući pojeftinjenje u energetskom sektoru, a Hrvatska je bilježila blagi rast, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda. U eurozoni su u siječnju proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile niže za 2,8 posto nego u prosincu kada su porasle za 1,1 posto, izračunao je Eurostat.

U EU pale su za 2,2 posto, nakon 1,2-postotnog rasta u prosincu. Uteg cijenama bio je u siječnju energetski sektor koji ih je u eurozoni snizio za 9,4 posto u odnosu na prosinac, a u EU za 7,9 posto.

Ostali sektori podigli su cijene, a najviše proizvođači trajnih potrošačkih dobara, za 1,6 posto u eurozoni i za 1,5 posto u EU. Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji bile su na oba područja više za 1,1 posto nego u prosincu kada su stagnirale.

Prema podacima kojima je Eurostat raspolagao, najsnažniji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u siječnju Irska, za 25,2 posto.

Slijede Švedska i Latvija s padom cijena za osam odnosno 5,8 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u siječnju porasle za 0,8 posto u odnosu na prosinac kada su smanjene za 2,6 posto.

Isti postotni rast bilježila je u siječnju i Nizozemska. Najblaže su porasle cijene na Malti, za 0,1 posto, a najsnažnije u Slovačkoj, za devet posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Italiju.

Na godišnjoj su razini cijene industrijskih proizvoda u siječnju porasle za 15 posto u eurozoni, te za 16,4 posto u EU.

U prosincu uvećane su na oba područja za nekih 25 posto. Najveći rast zabilježen je u energetskom sektoru, za 20,5 u eurozoni i za 24,2 posto u EU, iako upola slabiji nego u prosincu.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni više za 11,1 posto u odnosu na prošlogodišnji prosinac, a u EU za 11,7 posto.Cijene industrijskih proizvoda porasle su u siječnju na godišnjoj razini u gotovo svim članicama EU-a, napominje Eurostat, a najsnažnije u Mađarskoj, za 64,6 posto.

Slijede Latvija i Slovčaka sa skokom cijena za 38,8 odnosno 34,5 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju bile više za 19,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prosincu uvećane su za 20 posto.

Gotovo isti postotni rast bilježili su Bugarska, Češka i Cipar, sa cijenama višim za 19 posto.

Niže nego u prošlogodišnjem siječnju bile su samo proizvođačke cijene u Irskoj, za 7,2 posto.