međugeneracijski jaz

Predstavljeni rezultati projekta BOOMER o digitalnim vještinama u trećoj dobi

19.06.2023 u 10:36

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 12. lipnja 2023. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu predstavljeni su rezultati projekta BOOMER te je održan Okrugli stol 'Digitalne vještine u trećoj dobi'

Riječ je o međunarodnom projektu koji se provodi tijekom iduće dvije godine u partnerstvu Hrvatskog Telekoma, Sveučilišta u Dubrovniku, Ekonomskog fakulteta Zagreb, Matice umirovljenika i međunarodnih partnera. Cilj projekta Boomer je povećati digitalnu pismenost u trećoj dobi radi njihovog lakšeg i aktivnijeg uključivanja u svakodnevnicu.

Sudionici okruglog stola bili su potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, predstavnik ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike državni tajnik Ivan Vidiša, predstavnica Agencije za mobilnost i programe EU Marija Pavlović Bolf, Nikolina Pejović, voditeljica projekta ispred Hrvatskog Telekoma, koja je i moderirala sam okrugli stol. Dubravka Šuica istaknula je digitalizaciju kao jedan od prioriteta Europske unije te izrazila zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekta u praktičnom smislu, a ostali sudionici su iznijeli praktična iskustva i rad ostalih domaćih institucija uključenih u konzorcij projekta.

Ekonomski fakultet je pružio dobrodošlicu uz pozdrave uprave fakulteta i prodekanice izv. prof. dr.sc. Kosjenke Dumančić, koja je ovom prigodom dala podršku projektu naglasivši da je konstantno učenje nužno za funkcioniranje s obzirom da živimo u vremenima učestalih promjena koje utječu na svakodnevni život ljudi.

Rezultate projekta predstavio je prorektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nebojša Stojčić. Istaknuo je da su mnoge starije osobe ne samo otvorene za korištenje digitalnih medija, već ih i aktivno uključuju u svoj svakodnevni život, bilo radi pristupa informacijama, aktivnosti na društvenim mrežama i komunikacije s obitelji i prijateljima. U tom smislu, projekt BOOMER doprinosi smanjivanju međugeneracijskog digitalnog jaza, aktivnom sudjelovanju starijih građana u svakodnevnom životu, društvenoj inkluziji digitalno ranjive društvene skupine i iskorištavanju sinergija zainteresiranih sudionika.

Da su projekt i okrugli stol izazvali veliki interes pokazalo je i više od stotinu umirovljenika koji su posjetili ovo događanje.

'Hrvatski Telekom, tehnološki lider na tržištu, već niz godina sudjeluje u projektima digitalnog opismenjavanja starijih osoba. Kroz projekt „Generacije Zajedno“ HT je u domovima za starije diljem Hrvatske osigurao tablet uređaje i omogućio besplatan Internet te su korisnici domova naučili koristiti razne digitalne alate. Sudjelovanjem u projektu Boomer i uz pomoć Europske komisije, digitalno opismenjavanje starijih u Hrvatskoj dobiva dodatni zamah, a kroz projekt je Europska komisija prepoznala vrijednost ne samo za starije osobe u Hrvatskoj, nego i Europljane u cjelini', rekla je Nikolina Pejović, voditeljica projekta.

'Bilo nam je zadovoljstvo biti domaćinima okruglog stola u sklopu projekta BOOMER koji se fokusira na digitalnu pismenost osoba treće dobi. Kroz BOOMER, pružamo podršku i edukaciju starijim osobama kako bi se osjećale sigurno i samopouzdano u svijetu digitalnih tehnologija. Nastavit ćemo predano raditi kako bismo im omogućili da ostanu povezani i aktivni u ovom digitalnom dobu'- Izv. prof. dr. sc. Mihovil Anđelinović, voditelj projekta sa strane EFZG-a.

'Biti dio projekta BOOMER za Maticu umirovljenika Hrvatske predstavlja važan doprinos razvoju digitalnih tehnologija koje će utjecati na standard i kvalitetu života osoba starije životne dobi i umirovljenika. Kroz projekt, Matica umirovljenika Hrvatske nastaviti će pružati podršku u radu s umirovljenicima, kako bi se povećala razina digitalne pismenosti koja će im olakšati svakodnevne aktivnosti', – Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.