UDRUGA POTROŠAČ

Na što morate paziti kod uzimanja kredita

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 22.09.2015 11:05
  • Objavljeno 22.09.2015 u 11:05
Potrosaci-2

Potrosaci-2

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruga Potrošač

Velik broj potrošača odlučuje se za podizanje kredita prilikom kupnje novog kućanskog aparata, namještaja, automobila ili stana. Kako bi na pristupačan i zanimljiv način informirali građane o njihovim pravima prilikom podizanja kredita, prošlog vikenda u sklopu kampanje 'Potrošači, upoznajte svoja prava!' u Zagrebu je održan edukativni kviz na temu potrošačkih kredita

Sudjelujući u kvizu, potrošači su mogli u pet minuta doznati osnovne informacije o svojim pravima prilikom podizanja kredita. Tijekom događanja savjetnici iz Udruge Potrošač okupljenima su pružali savjete vezane uz konkretne potrošačke probleme.

Igor Vujović, predsjednik Udruge Potrošač, tom prilikom je izjavio: 'Jako je važno da se potrošači prije odluke o podizanju kredita informiraju o svim troškovima koje će morati platiti te da budu sigurni da su razumjeli sve informacije, posebno o potencijalnim rizicima promjenjive kamatne stope i tečajnih vrijednosti. Danas smo potrošačima željeli prenijeti upravo tu poruku - da budu aktivni, odgovorni i realni u svojim planovima, da uspoređuju kreditne ponude te da ne potpisuju ništa dok nisu u potpunosti sigurni.'

Iz Udruge Potrošač poručuju da velik broj korisnih informacija mogu pronaći na njihovoj internetskoj stranici.

Evo nekoliko korisnih savjeta za pametnu kreditiranu kupovinu:

1. Budite realni u svojim planovima - ne posuđujte više novca prije nego što ste prilično sigurni da ga možete vratiti. Ako ste odabrali promjenjivu (varijabilnu) kamatnu stopu, imajte na umu da kamate mogu rasti ili padati.

2. Usporedite kreditne ponude - upotrijebite EKS (efektivnu kamatnu stopu) kako biste usporedili troškove dva ponuđena kredita, ali budite sigurni da uspoređujete ponude s identičnim otplatnim razdobljima.

3. Ne potpisujte dok niste sigurni - uzmite vremena i pažljivo pročitajte ugovor. Ako ste u nedoumici, odnesite sve materijale kući i proučite ih na miru. Provjerite ima li zajmodavac dozvolu za davanje potrošačkih kredita izdanu od Ministarstva financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!