SLOVENCI O SLUČAJU MERCATOR

Na kraju priče, Agrokor je ipak najveći gubitnik

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Dok hrvatski mediji i dio analitičara vjeruju da Agrokor ipak nije u potpunosti odustao od preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca, slovenski mediji proglasili su Todorićev koncern najvećim gubitnikom

Najveći gubitnik završetka ovog dijela priče oko prodaje Mercatora ipak je Agrokor, kojeg čekaju gorke poslovne godine u kojima nije isključeno da će se zbog financijskog oporavka morati riješiti dijela imovine, pišu slovenske Finance.

Slovenski novinari pišu da je Hrvatska u većoj krizi nego Slovenija te da će najava povećanja PDV-a dodatno sniziti trgovačke marže, a Agrokor radi svoje vertikalne povezanosti ne može kao drugi trgovci prebaciti smanjenje marži na dobavljače. Podsjećaju na činjenicu da u Hrvatskoj ubrzano raste broj diskontnih lanaca koji umanjuju moć najvećeg hrvatskog trgovca.

'Najveći poslovni udarac za Agrokor bit će ulazak Hrvatske u EU. Todorićev koncern ima u svom portfelju uz trgovine i prehrambenu industriju koju sada snažno štite hrvatske carine. Iako je Agrokor zadnjih godina snažno ulagao u proizvodnju, izostao je uspjeh na izvoznim tržištima. Činjenica da im nije uspjelo preuzimanje Mercatora, s kojim bi na domaćem tržištu imao godinama dominantnu tržišnu poziciju, otežat će im održanje pozicije', pišu slovenski novinari.

Još će veći zalogaj biti financijska sanacija poduzeća, pišu Finance. Zajednički dug koncerna prema kreditorima iznosio je u rujnu prošle godine 1,5 milijardi eura. Od ukupnih izvora financiranja, 38 posto se odnosi na dugove prema financijskim institucijama, samo je 14 posto vlasnički kapital, dok su obveze prema dobavljačima i najmodavcima 48 posto. Ove godine mora refinancirati 450 milijuna eura duga.

Slovenske Finance tvrde da bi zbog prevelike zaduženosti EBRD bi mogao zatražiti otkup osampostotnog udjela u koncernu:

'Pored svega imaju godinama negativni novčani tok, što znači da se svake godine sve više zadužuje. U Agrokoru se svejedno prave, kao da im se lani poslovanje poboljšalo u odnosu na godinu ranije.'

Todorić je iz svog imperija do sada prodavao periferne djelatnosti, a što će biti s planiranom prodajom Leda, još je nepoznato. U koncernu pripremaju novu strategiju, kažu da će nove akvizicije tražiti u Turskoj i Rusiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi