LIK I DJELO BIVŠEG ŠEFA HEP-A

'Mravak je samo poslušnik vlasti'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 07.05.2010 15:12
  • Objavljeno 07.05.2010 u 13:49
Ivan Mravak

Ivan Mravak

Izvor: Pixsell / Autor: Krunoslav Petric/24sata

S više od 14.000 zaposlenih i prihodom od 12,6 milijardi kuna, koliko je ostvareno prošle godine, Hrvatska elektroprivreda (HEP) je jedna od najmoćnijih tvrtki u zemlji, koju s pravom zovu 'državom u državi'. Ivan Mravak je bio na njezinom čelu pet godina, od 2004. do 2009. godine, i usprkos 'zvjezdanoj' funkciji, njegova pozadina je manje-više nepoznata široj javnosti

Mravak je rođen u Vukovaru 23. veljače 1954. godine, a njegovi su došli na istok Hrvatske iz okolice Sinja. Kako je pokazivao zanimanje za tehniku, nakon osnovne škole upisao se 1969. u Elektrometalski školski centar u Osijeku. Zatim ga je želja za znanjem odvela u Novi Sad gdje je završio Fakultet tehničkih nauka.

U Vojvodini je, nakon što je diplomirao 1979. godine, ostao sljedeće tri godine. Prvi posao dobio je u Baču, u šećerani Jugozapadna Bačka, gdje je održavao električne sustave. Iz Vojvodine mu je i supruga Ruža, koju je upoznao za vrijeme studija.

Napisao knjigu 'Svjetlost Vukovara'

U HEP dolazi 1988. kad je postao rukovoditelj tehničkih poslova vukovarskog pogona tadašnje Elektre u Vinkovcima. Kad je izbio rat, Mravak je obitelj – ženu i dvoje djece – prebacio u Zagreb, a on je ostao raditi u Vukovaru.

U opkoljenom gradu Mravak je bio dio skupine stručnjaka i inženjera koja je uspjela uspostaviti samostalni sustav opskrbe strujom nakon što su Srbi presjekli sve dalekovode, koristeći se snažnim agregatima kombinata Borovo. O tome je kasnije napisao knjigu Svjetlost Vukovara, koju je 1992. objavila Matica hrvatska, a platio HEP.

CROPIX / Miroslav Kiš

CROPIX / Miroslav Kiš

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Nakon pada Vukovara, Mravak je zarobljen te je nešto više od mjesec dana proveo u srpskom logoru u Stajićevu iz kojeg je pušten zahvaljujući Crvenom križu.

S aureolom vukovarskog branitelja, prognanika, ali i priznatog stručnjaka, u HEP-u su mu bila otvorena sva vrata. Osim toga, znao je prave ljude na pravom mjestu, pogotovo iz vladajućeg HDZ-a.

'I u prošlosti, a i sada, uvijek je bilo važno, pogotovo u državnim tvrtkama poput HEP-a, imati dobar politički vjetar u leđa. Iako smatram da je Mravak veći stručnjak i da bolje poznaje tvrtku od sadašnjeg predsjednika Uprave Damira Begovića', kazao nam je jedan od poznavatelja situacije u HEP-u koji je želio ostati anoniman.

'Činio se kao iskren čovjek'

Za njega uhićenje Mravka nije iznenađenje jer je nakon dugogodišnjih kontakata s njim shvatio da je to čovjek koji jedno govori, a drugo radi.

'Razočarao me kao osobu. Činio se kao iskren čovjek koji zna što radi, ali onda se pokazalo da njegove riječi ne znače ništa. Rekao sam mu to jednom prilikom u njegovoj kancelariji, a tad sam mu poručio i da je to zadnji put što se vidimo na tom mjestu. Uskoro se to pokazalo točnim jer je ubrzo bio smijenjen', rekao nam je naš sugovornik.

Ipak, Mravka ne vidi kao osobu koja je samostalno donosila odluke i koja bi bila začetnik mnogobrojnih afera koje su zadnjih godina potresale HEP, već je on po njemu samo poslušnik koji je izvršavao naređenja iz vrha vlasti

Što o svemu kaže Mravak? U jednom od rijetkih intervjua za medije, u kolovozu prošle godine na HTV-u, tad još uvijek prvi čovjek HEP-a odbacio je sve optužbe na svoj račun i nazvao ih neozbiljnim.

Tako je rekao da je za kupovinu struje, zbog koje je HEP izgubio 84 milijuna eura, bio raspisan međunarodni javni natječaj na koji se javilo 15 ponuđača i u 'transparentnom postupku' je izabran onaj koji je nudio najnižu cijenu.

Isto tako, istaknuo je da nema ništa sporno u tome što je ta ista struja prodavana TLM-u po znatno nižoj cijeni, jer je HEP s tom šibenskom tvrtkom imao četverogodišnji ugovor po kojem je cijena struje ovisila o cijeni aluminija na burzi u Londonu. Zbog toga je cijena varirala, ali u konačnici, procjenjivalo se, HEP bi ostvario dobit.

Mravak surađivao s USKOK-om

Mravak je tada izrazio i svoju punu spremnost da surađuje s USKOK-om u rasvjetljavanju čitave priče, rekavši da i on želi da se sve razjasni. Govoreći to nije izgledao kao netko tko se boji da bi mogao završiti iza rešetaka.

Odbacio je i optužbe da je još uvijek prijavljen na adresi u Vukovaru samo zbog toga da bi izbjegao plaćanje prireza u Zagrebu.

'Vukovar je za mene osjetljivo pitanje. Bio sam u njemu kad se rušio. Nisam želio promijeniti prebivalište, ali moje boravište je u Zagrebu i moja porezna kartica je u Zagrebu', rekao je Mravak.

Zanimljivo je da je sve vrijeme dok je Mravak bio na čelu HEP-a ta tvrtka poslovala pozitivno. Glavni argument Vladi da ga ostavi na čelu HEP-a u ožujku 2008, kad mu je istjecao prvi mandat, bilo je uspješno poslovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi