gospodarska epidemija

Mračne prognoze: Cijene pojedinih prehrambenih artikala mogle bi skočiti 100 posto

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 09.03.2020 17:56
  • Objavljeno 09.03.2020 u 17:56
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Širenje epidemije koronavirusa zasad nije donijelo veće poremećaje u opskrbi domaćih trgovačkih lanaca. Stručnjaci, međutim, upozoravaju na to da bi uskoro moglo doći do nestašice i velikog rasta cijena pojedinih artikala

'Ako se trend širenja koronavirusa ne zaustavi do Uskrsa, cijene nekih artikala porast će od 50 do 100 posto', smatra Dragan Munjiza, neovisni konzultant specijaliziran za područje trgovine.

Na udaru bi se mogle naći cijene prehrambenih proizvoda jer Hrvatska značajan dio potreba pokriva uvozom iz Italije, iz koje svakodnevno stižu velike količine svježeg i konzerviranog voća i povrća, tjestenine, mesa peradi, pršuta i kobasičarskih proizvoda.

'U nedostatku pojedinih artikala cijene će skakati jer domaća proizvodnja ne može zadovoljiti potražnju', pojašnjava Munjiza, uz napomenu da neće biti nikakvih problema ako se situacija smiri do Uskrsa.

U takvim izvanrednim situacijama može intervenirati i država puštanjem na tržište proizvoda iz robnih zaliha. Međutim Munjiza upozorava da neke robe nema u robnim zalihama.

Dragan Munjiza: Neće biti nikakvih problema ako se situacija smiri do Uskrsa

Dragan Munjiza: Neće biti nikakvih problema ako se situacija smiri do Uskrsa

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ako se epidemija nastavi širiti, mogu se očekivati i poremećaji u opskrbi složenijih artikala poput automobila jer se puno komponenti proizvodi u Kini.

Kineski izvoz pao je u prva dva mjeseca ove godine više od 17 posto, a pao je i uvoz jer je zdravstvena kriza zbog koronavirusa izazvala velike poremećaje u poslovnim operacijama, svjetskim nabavnim lancima i gospodarskim aktivnostima.

Analitičari procjenjuju da će udari na kinesku ponudu i potražnju negativno utjecati na globalne nabavne lance još mjesecima.

S druge strane, postoji pritisak na pad cijena pojedinih roba zbog štednje svojstvene kriznim situacijama. O tome svjedoči aktualno izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), a koje pokazuje pad cijena hrane na svjetskim tržištima zbog bojazni da će epidemija koronavirusa zakočiti globalnu potražnju.

  • +11
  • +8

Koronavirus u Italiji

Izvor: EPA / Autor: CARLO COZZOLI

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u veljači za jedan posto, a najviše su u prošlom mjesecu pale cijene biljnih ulja, za 10,3 posto, zbog neočekivano velike proizvodnje palminog ulja u Maleziji, privremenog pada indijskog uvoza i zabrinutosti koju izaziva širenje novog koronavirusa.

Znatno je pojeftinilo i meso, za dva posto, zbog smanjenog kineskog uvoza povezanog s kašnjenjem isporuka. Pale su i cijene peradi zbog pada uvoza iz Azije.

Blago su smanjene i cijene žitarica, za 0,9 posto u odnosu na siječanj, što u FAO-u objašnjavaju nižim cijenama pšenice zbog obilne opskrbe. Pojeftinio je i kukuruz zbog slabije potražnje u sektoru stočne hrane koji očekuje slabljenje svjetskog gospodarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!