Bruno Le Maire:

'Europa mora smisliti ogroman plan poticaja kako bi prebrodio posljedice koronavirusa'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2020 13:01
  • Objavljeno 09.03.2020 u 13:01
Bruno Le Maire

Bruno Le Maire

Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

Europa mora osmisliti „ogroman” plan poticaja za gospodarstvo kako bi mu omogućila da prebrodi posljedice epidemije koronavirusa, rekao je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire. „Europa mora dokazati da je politički efikasna. Očekujem snažan, opsežan i koordiniran odgovor Europe kako bi se izbjegla opasnost ekonomske krize nakon epidemije”, pojasnio je Le Maire u razgovoru za radio France Inter.

Na sastanku zakazanom početkom idućeg tjedna ministri financija eurozone ne smiju gubiti vrijeme na jadikovke već moraju donijeti odluku o planu poticaja, poručio je. „Predložit ću niz fiskalnih i proračunskih mjera u sklopu koordiniranog i opsežnog plana poticaja koji će nam omogućiti da ponovo pokrenemo ekonomski zamašnjak”, najavio je francuski ministar.

Francuska je do nedjelje navečer registrirala 1.126 slučajeva zaraze koronavirusom i 19 smrtnih slučajeva, a epidemija sve snažnije utječe i na njezino gospodarstvo. Le Maire procjenjuje da bi zbog otkazivanja javnih događaja i pada turističkog prometa gospodarstvo ove godine moglo porasti manje od jedan posto. Prema još uvijek važećoj procjeni trebalo bi porasti 1,3 posto.

Francuska središnja banka jutros je procijenila da će gospodarstvo u prvom tromjesečju gotovo stagnirati u odnosu na posljednja tri mjeseca 2019., upozorivši i na mogućnost izraženijeg usporavanja aktivnosti zbog epidemije. U mjesečnom istraživanju poslovne klime banka je snizila procjenu rasta u prvom tromjesečju s 0,3 na samo 0,1 posto.

Gotovo 20 posto od ukupno 8.500 ispitanika obuhvaćenih istraživanjem u razdoblju od kraja veljače do početka ožujka navelo je da očekuju da će epidemija koronavirusa utjecati na njihovo poslovanje. Njihov je udio najveći u sektoru tekstilne industrije, gdje iznosi 40 posto. Najmanje ih je pak u građevinskom sektoru gdje utjecaj epidemije očekuje samo 15 posto ispitanika.

Le Maireov apel za koordiniranim djelovanjem kako bi se pomoglo gospodarstvu bio je sličan onom koji je poslala i Italija koju je virus pogodio snažnije nego ijednu drugu državu u Europi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!