REZANJE REJTINGA

Moody's: Grčke obveznice su smeće

15.06.2010 u 10:17

Bionic
Reading

Agencija za rejting Moody's u ponedjeljak je snizila ocjenu Grčkoj za četiri stupnja, s A3 na Ba1, smjestivši je u kategoriju prema kojoj i dalje postoji opasnost da ta zemlja ne bude u mogućnosti vratiti svoj dug, no službena Atena takvu ocjenu smatra neutemeljenom

Stupanj Ba1 odražava 'rizik povezan s planom pomoći zemalja euro-zone i MMF-a', stoji u priopćenju Moody'sa. I dalje postoji 'velika nesigurnost kad je riječ o vremenu i načinu' realizacije mjera štednje, koje je vlada uvela početkom svibnja kako bi dobila zeleno svjetlo za europske zajmove i zajmove MMF-a u iznosu od 110 milijardi eura na trogodišnje razdoblje, objasnila je analitičarka tvrtke Sarah Carlson

Grčko ministarstvo financija vrlo je brzo reagiralo, ocijenivši kako 'sniženje ocjene za četiri boda ne odražava napredak zemlje postignut u zadnjih nekoliko mjeseci, kao ni perspektive otvorene proračunskim planom i poboljšanjem konkurentnosti'.

Ministarstvo kao dokaz iznosi podatak o smanjenju proračunskog deficita za 38,8 posto u prvih pet mjeseci, u odnosu na isto razdoblje 2009., što je 'značajno poboljšanje koje su prepoznale Središnja europska banka, EU i MMF'. 'Recesija je u prvome tromjesečju manja od predviđene za cijelu godinu' i iznosi -4 posto.

Grčka će tijekom 2010. nastojati svesti proračunski deficit na 8,1 posto bruto društvenog proizvoda, a poznato je da je 2009. on iznosio gotovo 14 posto.