poslovni rezultati

MOL u 2020. s operativnom dobiti višom od dvije milijarde dolara

19.02.2021 u 08:39

Bionic
Reading

Danas je MOL Grupa objavila financijske rezultate za 2020. godinu. Unatoč izazovnoj pandemiji i ekonomskoj krizi, MOL Grupa u četvrtom je kvartalu ostvarila 464 milijuna dolara CCS EBITDA bez jednokratnih stavki, dok je CCS EBITDA na razini cijele godine iznosila 2,05 milijardi dolara, što je iznad zadnjih očekivanja

U godini punoj poremećaja na tržištu, volatilnosti i neizvjesnosti, sve djelatnosti ostvarile su pozitivni slobodni novčani tok od 636 milijuna dolara u 2020. godini, što je više nego godinu prije. Organska kapitalna ulaganja iznosila su 1,41 milijardu dolara u 2020., u skladu s očekivanjima (do 1,5 milijardi dolara). MOL očekuje da će EBITDA za 2021. godinu iznositi oko 2,3 milijarde dolara, s obzirom na očekivani oporavak makro okruženja.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

“U 2020. godini ostvarili smo EBITDA u iznosu od više od 2 milijarde dolara, a iako je zarada niža u usporedbi s 2019. godinom, brza i pravovremena reakcija na krizu omogućila nam je da ostvarimo čak i viši slobodni novčani tok nego što je bio predviđen očekivanjima prije COVID-a. To je bilo moguće samo jer je svaka djelatnost poslovala s pozitivnim rezultatom, čak i u godini velikih poremećaja.

2020. godina bila je bez presedana, s dosad neviđenim izazovima. Ponosan sam na sve kolege, s obzirom na to da je naše poslovanje teklo bez prekida i usred najveće krize. Nastavili smo biti pouzdani partner svim našim kupcima i partnerima te smo uspjeli nastaviti sa svim strateškim ulaganjima, iako su nažalost malo usporila zbog ograničenja kretanja. Čak i pod velikim stresom ne gubimo iz vida svoju viziju te ćemo udvostručiti napore u 2021. godini kako bismo napredovali s transformacijom poslovanja. Očekujemo da će 2021. biti godina s određenom normalizacijom i oporavkom, što podržava naša očekivanja i EBITDA od 2,3 milijarde dolara. Moramo ubrzati s kapitalnim ulaganjima, te planiramo usmjeriti 1,7 – 1,9 milijardi dolara u organska kapitalna ulaganja, što opet podrazumijeva poslovanje u potpunosti podržano pozitivnim slobodnim novčanim tokom.“

EBITDA Upstreama pala je u četvrtom tromjesečju na 181 milijun dolara pod utjecajem tehničkih prilagodbi povezanih s ACG-om, MOL-ovom novom imovinom u Azerbejdžanu. Tromjesečje je podiglo cjelogodišnju EBITDA djelatnosti na 689 milijuna dolara, što je 34 postomanje nego prethodne godine, jer je oštar pad cijena nafte i plina samo djelomično nadoknađen doprinosom ACG-a koji je pomogao da se cjelogodišnja proizvodnja poveća za 8 postou odnosu na prošlu godinu. Dokazane i vjerojatne rezerve povećale su se na 364 mboepd do kraja 2020. (s 270 mboepd na kraju 2019.), što odražava doprinos ACG-a i pozitivnu neto reviziju rezervi ugljikovodika , uz čak 312 posto zamjene rezervi.

Cjelogodišnja CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Downstreama pala je za 15 postona 740 milijuna dolara odražavajući nepovoljnije makro okruženje, dok je u četvrtom tromjesečju EBITDA iznosila 133 milijuna dolara pod utjecajem niskih rafinerijskih marži i uobičajenih sezonskih kretanja. Rafinerijska prodaja pala je za 14 postou odnosu na zadnje tromjesečje prethodne godine, a na rezultat je utjecala pojava drugog vala pandemije. Projekt proizvodnje poliola bio je iznad 75 postoukupne dovršenosti na kraju četvrtog tromjesečja. Zbog pandemije, MOL zajedno s izvođačem radova za inženjering, nabavu i izgradnju procjenjuje da će se završetak projekta pomaknuti u drugu polovicu 2022. godine (izvorno je bilo planirano u drugoj polovici 2021. godine), a kao rezultat kašnjenja ukupna kapitalna ulaganja mogu se povećati na oko 1,3 milijarde eura (izvorno 1,2 milijarde eura).

Rast EBITDA Usluga kupcima u četvrtom tromjesečju iznosio je 23 postote je EBITDA narasla na 128 milijuna dolara u usporedbi s prošlom godinom, uglavnom pod utjecajem veće prodaje goriva i nižih operativnih troškova. Djelatnost je generirala dosad najvišu EBITDA u iznosu od 510 milijuna dolara u cijeloj 2020. godini, što je 8 postoviše u odnosu na 2019. godinu. Pojednostavljeni slobodni novčani tok se više nego udvostručio u četvrtom tromjesečju 2020. te je na godišnjoj razini porastao za 28 posto, na iznos od 381 milijun dolara. Uvođenje koncepta negoriva nastavilo se unatoč pandemiji: broj obnovljenih mjesta s Fresh Cornerima popeo se na 955, dok ih je krajem 2019. bilo 877.

U 2020. godini EBITDA Plinskog poslovanja iznosila je 201 milijun dolara, što je 8 postoviše nego prethodne godine. U četvrtom tromjesečju EBITDA je pala za 41 postou usporedbi s istim razdobljem prethodne godine te je iznosila 42 milijuna dolara. Rezultat je to materijalno nižih rezervacija prekograničnih kapaciteta, a time i niže reguliranih prihoda, smanjenja tranzitnih prihoda i većih operativnih troškova.