financijsko izvješće

MOL zaključio treće tromjesečje s dobiti, prihodi pali za četvrtinu

06.11.2020 u 14:50

Bionic
Reading

Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak da je u trećem tromjesečju poslovala s dobiti, ali su joj prihodi pali za četvrtinu zbog nižih cijena nafte i pada rafinerijskih marži u vrijeme pandemije koronavirusa

U razdoblju od srpnja do rujna neto prihodi smanjeni su 25 posto, na 1.050 milijardi forinti (3,46 milijardi dolara).

Kompanija je treće tromjesečje zaključila s neto dobiti od 56,76 milijarde forinti, manjom pet posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prva dva ovogodišnja tromjesečja kompanija je zaključila s neto gubitkom, pa razdoblje od siječnja do rujna pokazuje neto gubitak od 33,19 miijardi forinti. Prihodi su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci pali 23 posto, na 2.993 milijarde forinti.

U trećem je tromjesečju čista dobit prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA), iskazana u dolarima, smanjena 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 610 milijuna dolara.

U odjelu prerade i prodaje čista CCS EBITDA potonula je 26 posto, na 202 milijuna dolara, što u MOL-u objašnjavaju jako niskim rafinerijskim maržama.

U odjelu traganja i proizvodnje CCS EBITDA bila je u trećem tromjesečju 10 posto niža nego u istom lanjskom razdoblju i iznosila je 610 milijuna dolara. Cijene nafte blago su se oporavile u trećem tromjesečju ali su još uvijek niže nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ističu.

Proizvodnja nafte i plina povećana je 18 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, na 127 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno.

Ulaganja su više nego prepolovljena, na 304 milijuna dolara, što u MOL-u objašnjavaju strogom kontrolom kapitalne potrošnje i pandemijom covida 19.

"Rezultati su se u trećem tromjesečju oporavili u usporedbi s niskom razinom u drugom tromjesečju, pa ćemo u cijeloj 2020. godini najvjerojatnije ostvariti EBITDA u gornjem dijelu naznačenog raspona, od oko 1,9 milijardi dolara", istaknuo je izvršni direktor Zsolt Hernadi.

U kolovozu su snizili procjenu ovogodišnje čiste CCS EBITDA s 2,4 na 1,9 milijardi dolara zbog očekivanih kontinuirano izazovnih prilika na tržištu u drugoj polovini godine.

U ažuriranoj prezentaciji za ulagače navode da do kraja desetljeća namjeravaju prebaciti težište s proizvodnje goriva na proizvodnju kemikalija i postati vodeći proizvođač u tom segmentu u srednjoj i istočnoj Europi.

Do kraja desetljeća ciljaju na godišnju EBITDA od 2,0 do 2,2 milijarde dolara. Proizvodnju planiraju zadržati na razini iz razdoblja od 2017. do 2019., kada je iznosila 107 do 112 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno i najavljuju nove kemijske proizvode. 

Napominju i da će do 2030. dobro poslovati, "s INA-m ili bez nje". INA-ina se imovina dobro uklapa u MOL-vu, ali je "njezina važnost sve manja", stoji u prezentaciji.