snažan novčani tok

MOL u 2018. ostvario neto dobit od 1,1 milijardu dolara

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2019 13:11
  • Objavljeno 22.02.2019 u 13:11
MOL u 2018. ostvario neto dobit od 1,1 milijardu dolara

MOL u 2018. ostvario neto dobit od 1,1 milijardu dolara

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

MOL Grupa u petak je objavila da je u 2018. ostvarila neto dobit od 1,1 milijardu dolara, isto kao i godinu ranije, dok je čista CCS EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) dosegnula 2,69 milijardi dolara, što je 10 posto više

Mol je, kaže se u priopćenju iz te kompanije, nastavio generirati snažni novčani tok, te ostvario 1,4 milijarde dolara, od čega se gotovo 70 posto odnosi na istraživanje i proizvodnju.

U zadnjem lanjskom tromjesečju čista CCS EBITDA u zadnjem je tromjesečju povećana za 16 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2017. godine.

U priopćenju napominju da je djelatnost Upstreama bila najveći generator EBITDA Grupe u 2018. s iznosom od 1,269 milijardi dolara. Rast od 49 posto ostvaren je zahvaljujući višim cijenama nafte i plina te proizvodnji nafte visoke marže iz polja Catcher u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Čista CCS EBITDA Downstreama na godišnjoj je razini iznosila 995 milijuna dolara. Pad od 16 posto uglavnom je posljedica smanjenog obujma prerade i značajnog smanjenja petrokemijskih marži. Snažniji interni rezultati - uspješno provedena poboljšanja učinkovitosti vrijedna 110 milijuna dolara u sklopu programa DS 2022 - i povećanje količina mogli su tek dijelom nadoknaditi okruženje s niskim maržama.

"Djelatnost Usluga kupcima nastavila je ostvarivati dvoznamenkasti rast EBITDA-e te dosegnula novi rekord. U 2018. EBITDA je dosegnula iznos od 423 miilijuna dolara (18 posto više nego u 2017. godini) zahvaljujući dinamičkom povećanju marže u segmentu negoriva, kao i povoljnim trendovima na tržištu goriva. Kroz protekle četiri godine, marža segmenta negoriva u prosjeku je rasla godišnjom stopom od 15 posto".

U plinskom poslovanju ostvarena je EBITDA od 189 milijuna dolara, a pad od 15 posto na godišnjoj razini posljedica je promjena u tarifama i povećanju troška energije, stoji u priopćenju.

„Proš a je godina bila je još jedna godina jako dobrih rezultata, s najvišom EBITDA u sedam godina. To je bila i godina u kojoj je nastavljena transformacija, što je uključivalo konačnu odluku o ulaganju u projekt proizvodnje poliola. Upstream je generirao slobodni novčani tok od gotovo milijardu dolara, uz povećanje proizvodnje. Downstream je ostvario snažnu dobit unatoč smanjenju rafinerijskih i petrokemijskih marži te postigao nova značajna poboljšanja u učinkovitosti, dok je djelatnost Usluga kupcima zadržala dvoznamenkasti rast EBITDA-e te pokrenula nekoliko novih inovativnih usluga”, izjavio je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi, komentirajuće poslovne rezultate.

Kazao je i da se ove godine očekuje EBITDA od približno 2,3 milijarde dolara, pod pretpostavkom konzervativnijeg okruženja u djelatnosti Downstreama i Brent cijene barela sirove nafte od otprilike 60 dolara. "To će nam osigurati dovoljan novčani tok da pokrijemo čak i povećanje ulaganja u naše glavne projekte transformacije“, izjavio je Hernadi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!