potencijal od milijardu barela

MOL Grupa započela s istraživanjem u norveškom dijelu Sjevernog mora

23.11.2018 u 10:21

Bionic
Reading

MOL, koji je i vlasnik INA-e, započeo je s bušenjem svoje prve odobalne bušotine kao operater u norveškom dijelu Sjevernog mora te će kroz sljedećih 12 mjeseci izbušiti pet bušotina od kojih je na tri operater. U Norvešku su ušli prije tri godine i izgradili istraživački portfelj, a sada započinju s bušenjem na području s potencijalom od jedne milijarde barela

Bušaće dlijeto postrojenja Rowan Viking dosegnulo je morsko dno na dubini od 70 metara i započelo s bušenjem do ciljane dubine od 3700 metara u Sjevernom moru u Norveškoj, izvijestili su iz MOL Grupe.

Bušenje obavlja Rowan Viking, poduprto mobilno bušaće postrojenje izgrađeno u Singapuru 2010. Koncesija PL860 nalazi se 284 kilometra od Stavangera u južnom dijelu norveškog Sjevernog mora, nedaleko od granice s Danskom, u području koje se naziva Mandal High.

MOL je kroz protekle dvije do tri godine razvio poziciju oko područja Mandal High te je postao vodeći operater koncesija u tom području. Njihov koncept istraživanja privukao je poznate svjetske partnere kao što su Equinor (Statoil), Lundin, Petoro, Wintershall, OMV, AkerBP i Edison.

MOL započeo s bušenjem u norveškom Sjevernom moru Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MOL

'Prepoznali smo ovo područje kao prilično neistraženo i nezanimljivo naftnim tvrtkama, a to nam je omogućilo da izgradimo čvrstu poziciju kao operater. Nakon što smo izgradili i predstavili svoj koncept, privukli smo ogroman interes glavnih igrača u industriji. Dakle, u tri smo godine, praktički od nule, postali tražen i poštovan partner', rekao je Haakon Haaland, glavni direktor tvrtke MOL Norge.

MOL se ohrabrio ući u posao istraživanja u Norveškoj u trenutku kad su cijene nafte bile na samom dnu, a cijela industrija počela potpuno gasiti istraživačke aktivnosti, priopćili su iz MOL Grupe.

U razdoblju od tri godine ova je naftna kompanija postala prisutan operater odobalnih bušotina. Tvrtka trenutačno ima 18 koncesija te je operater na njih osam. Zahvaljujući tome MOL je skupio veliki broj istraživačkih područja s visokim potencijalom, koji iznosi 1 milijardu barela dokazanih i vjerojatnih rezervi. U nastojanjima da istraži ovaj ogromni potencijal MOL u Norveškoj planira ulagati oko 80 do 120 milijuna dolara godišnje