poslovni rezultati

Neto dobit MOL Grupe u trećem kvartalu 323 milijuna dolara

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2018 10:51
  • Objavljeno 31.10.2018 u 10:51
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

MOL Grupa ostvarila je u trećem tromjesečju neto dobit od 323 milijuna dolara, pa je u prvih devet mjeseci ove godine ta dobit dosegnula 835 milijuna dolara, što se, među ostalim, zahvaljuje snažnom rastu 'upstream' segmenta, priopćila je u srijedu ta mađarska naftna kompanija. U priopćenju se navodi da je čista CCS EBITDA MOL Grupe u trećem tromjesečju porasla za 23 posto na godišnjoj razini, na 708 milijuna dolara. Stoga je grupa, ističe se, na dobrom putu da realizira novi cilj za 2018. godinu od 2,4 milijarde dolara te dobiti.

EBITDA 'upstream' segmenta, odnosno istraživanja i proizvodnje, iznosila je u trećem tromjesečju 319 milijuna dolara, što je 70 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prosječna dnevna proizvodnja ugljikovodika u trećem je tromjesečju bila marginalno niža i iznosila je 108.300 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), navodi se u izvješću MOL Grupe, suvlasnika u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA.

Čista CCS EBITDA 'downstream' segmenta, odnosno prerade nafte, iznosila je u trećem tromjesečju 262 milijuna dolara, pa je ostala na gotovo istoj razini u odnosu na isto lanjsko razdoblje, unatoč znatno slabijoj rafinerijskoj i petrokemijskoj marži.

„Slabije marže uglavnom su nadoknađene većim količinama i boljim prodajnim maržama u proizvodnji u ovom tromjesečju”, navodi se u izvješću.

Dodaje se da rezultati od usluga kupcima i dalje rastu po dvoznamenkastim stopama, zahvaljujući širenju marži na robe široke potrošnje i pozitivnim trendovima na tržištu goriva.

„Segment je dosegao novi najbolji tromjesečni rezultat sa 147 milijuna dolara, što je 11 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, navodi se u izvješću.

Dodaje se i da je EBITDA plinskog segmenta u proteklom tromjesečju pala na 25 milijuna dolara, što je posljedica manjih količina i povećanih troškova energije.

„U trećem tromjesečju smo povećali EBITDA-u i slobodni novčani tok za više od 20 posto, s obzirom na to da je Upstream profitirao od visokih cijena nafte i imao najveći novčani doprinos. Usluge kupcima nastavljaju s dvoznamenkastim rastom, a Downstream je ostao na istoj razini kao i prošle godine, unatoč slabijem makro okruženju“, zaključuje u priopćenju predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi.

U listopadu je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zoltu Hernadiju, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, za korupciju u slučaju Ina-MOL.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!