UPOZORENJE IZ NADZORNOG ODBORA

MOL samovoljno upravlja Inom

Bionic
Reading

Član Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić uputio je pismo predsjedniku uprave Zoltanu Aldottu u kojem traži hitno rješavanje niza zabrinjavajućih otvorenih pitanja i nepovoljnih praksi, doznaje Energetika-net.com

Vanđelićevo pismo poslano je na niz relevantnih imena u MOL-u i Ini, a reakcije iz MOL-a zasad nema

Naime, taj član nadzornog odbora upozorava da je Inin financijski izvještaj za 2010. godini objavljen je na Zagrebačkoj burzi i prezentiran medijima prije nego što je raspravljen na nadzornom odboru. Također, predstavnicima nadzornog odbora nije dana mogućnost da raspravljaju s revizorom izviješća iako je upravo nadzorni odbor tijelo koje revizoru daje punomoć za rad.

Nadalje, Vanđelić upozorava da Ina komunicira s javnošću o svojim kapitalnim investicijama iako nadzorni odbor još nije raspravio poslovni plan za tekuću godinu, i to iz razloga što im uprava taj plan nije predočila, a već je ožujak. To, konstatira, može biti protumačeno kao pritisak na NO i stvara nepoželjnu i konfliktnu atmosferu.

Naglašava da nastupa u dobroj vjeri i cijeni sve napore uprave i odbora izvršnih direktora te polazi za uspostavljanjem atmosfere povjerenja i uzajamnog poštovanja i uvažavanja. Međutim, upozorava da je Statut Ine u suprotnosti sa Zakonom o trgovačkim društvima, konstatirajući da je Aldott u ime nadzornog odbora pregovarao ugovore s članovima odbora izvršnih direktora iako uvjete tih ugovora, prema ZTD-u, treba određivati NO. Stoga se traži usklađivanje internih akata sa ZTD-om, o čemu će biti riječi na predstojećoj Glavnoj skupštini.

Navodi se i slučaj preglasavanja Ininih članova u Upravi. Naime, Ivan Krešić, Niko Dalić i Davor Mayer zatražili su da im se omogući da prisustvuju sastancima operativnog tijela, Odbora izvršnih direktora. U toj namjeri uspio ih je prošli tjedan nakon višesatne rasprave onemogućiti predsjednik uprave Zoltan Aldott, čiji glas je, uz dva MOL-ova glasa u upravi, nadglasao hrvatsku trojku.

Odbor izvršnih direktora, naime, punomoć za rad dobiva od članova uprave koji, prema Zakonu o trgovačkim društvima i kompanijskom statutu, imaju pravo na sve relevantne informacije i to im nitko ne smije uskratiti. Vanđelić konstatira da je Aldott napravio prilično kontroverzan potez koristeći u preglasavanju prava iz dioničarskog ugovora te konstatira da su članovi uprave odgovorni za upravljanje Inom i moraju imati pravo na informacije o poslovanju.

Upozorava da, ako uprava povuče punomoći članovima odbora izvršnih direktora, što se može dogoditi, direktori neće moći raditi. Takav razvoj situacije bio bi nepovoljan jer se ističe da su članovi odbora izvrsni operativci te se konstatira da ne bi trebalo biti informacija koje oni mogu podijeliti s Aldottom, ali ne i s drugim članovima uprave.