BROJNE PREDNOSTI

Mogućnost rada od doma postala je gotovo presudna kod odabira posla, no što dobivaju tvrtke koje traže rad iz ureda?

10.03.2023 u 20:41

Bionic
Reading

'Nudite li mogućnost rada od doma?' danas je jedno od najčešćih pitanja na razgovorima za posao, jer ta mogućnost postaje gotovo pa presudna kad je riječ o poželjnim uvjetima na nekom radnom mjestu. No posljednjih mjeseci, dok čekamo službeno proglašenje kraja epidemije, sve veći broj tvrtki traži od svojih radnika da se vrate u urede, što mnogima nije opcija jer je većini njih rad od doma ili barem kombinacija rada od doma i iz tvrtke pozitivno utjecao na produktivnost, zadovoljstvo, pa i privatni život

Podaci iz nedavne ankete The Conference Boarda pokazuju da tvrtke uglavnom pristupaju politikama hibridnog radnog mjesta. Nakon anketiranja 1100 korporativnih rukovoditelja u nekoliko industrija diljem svijeta, rezultati su otkrili da zahtjevi povratka na posao u tvrtkama kao što su Amazon, Disney i Starbucks predstavljaju iznimku, a ne pravilo. Zapravo, od izvršnih direktora iz SAD-a, tek tri posto njih navelo je da bi smanjili mogućnost rada na daljinu u svojim tvrtkama.

U međuvremenu, pet posto ispitanika reklo je da bi proširili svoju politiku hibridnog rada. Čak je i Elon Musk, nakon što je prvobitno naredio svom osoblju Twittera da se vrati u ured, promijenio stav. Prihvatio je rad na daljinu zatvaranjem Twitterovih ureda u Seattleu i Singapuru, rekavši svom osoblju da ostane raditi od doma.

Štoviše, mnogi se zaposlenici snažno protive zahtjevima za povratak na posao, što dovodi do porasta moći radnika, pa čak i sindikalnih organizacija. Takvi trendovi pokazuju da bi se prisilni povratak u ured mogao preokrenuti u sljedećih nekoliko mjeseci.

Ukratko, vjerojatno će 2023. doći do blagog povećanja broja zaposlenika koji rade na daljinu. Podaci upućuju i na to da većina tvrtki svoju politiku hibridnog radnog mjesta smatra uspješnim rješenjem za svoju organizaciju.

Naravno, postoje izazovi koje treba savladati. Jedna tvrtka srednje veličine u početku se borila s prijelazom na politiku hibridnog radnog mjesta, jer njihova industrija zahtijeva interakciju licem u lice s klijentima. Ubrzo su shvatili da je nedostatak suradnje i komunikacije između onih koji rade od doa i zaposlenika u uredu rezultirao padom produktivnosti i zadovoljstva zaposlenika.

Preporučeno je nekoliko mjera za poboljšanje suradnje i komunikacije, kao što su tjedni razgovori jedan na jedan između nadređenih i postavljanje jasnih očekivanja u komunikaciji i suradnju. Ove su mjere pomogle u stabilizaciji poslovanja tvrtke, a politika hibridnog radnog mjesta im sada dobro funkcionira.

  • +4
Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Jedna od ključnih prednosti politike hibridnog radnog mjesta je povećana fleksibilnost koju pruža zaposlenicima, uz to što ne moraju brinuti o putovanju na posao, što pomaže u povećanju produktivnosti. Na primjer, istraživanje koje je proveo Mercer među 800 voditelja ljudskih resursa pokazalo je da je 94 posto njih otkrilo da je osoblje u njihovim tvrtkama više ili jednako produktivno radi na daljinu u usporedbi s radom u uredu.

Dvogodišnje istraživanje Great Place to Work na više od 800.000 zaposlenika pokazalo je da je prelazak na rad na daljinu tijekom pandemije povećao produktivnost radnika u prosjeku za šest posto.

Što je s manje produktivnim zaposlenicima? Kao što je Jane Fraser, izvršna direktorica Citigroupa, rekla tijekom panel rasprave na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, 'mjerite produktivnost vrlo pažljivo'. Mjerenjem produktivnosti tvrtke mogu identificirati koji se zaposlenici 'bore' s radom na daljinu i pružiti im obuku i podršku koja im je potrebna da budu produktivniji. To može uključivati povratak u ured – a to je ono što je Fraser uputila nekim svojim zaposlenicima u Citiju da učine, kako bi im pružila strukturiranije okruženje za suradnju.

Rad na daljinu može ponuditi bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, kao i mogućnost rada s lokacija koje bi mogle biti prikladnije za zaposlenike. To može dovesti do povećanog zadovoljstva poslom i zadržavanja zaposlenika, što može biti posebno važno na konkurentnom tržištu rada. Uzmite u obzir istraživanje koje je proveo Cisco među 28.000 zaposlenika s punim radnim vremenom: 78 posto ispitanika reklo je da je rad na daljinu i hibridni rad poboljšao njihovu opću dobrobit.

Osim toga, politika hibridnog radnog mjesta također može dovesti do uštede troškova za tvrtke, kao što je Musk otkrio na Twitteru. Smanjenjem potrebe za uredskim prostorom, tvrtke mogu smanjiti režijske troškove i potencijalno uštedjeti na troškovima kao što su struja, internet i uredski materijal.

Pažljivim planiranjem, savjetima i obukom te redovitim pregledima, tvrtke se mogu uspješno nositi s izazovima novog, hibridnog radnog mjesta i stabilizirati svoje poslovanje, piše Fortune.