PROJEKT HT-A

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području općina Medulin, Barban, Ližnjan i Marčana

10.03.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području na području općina Medulin, Barban, Ližnjan-Lisignano i Marčana čime će na utvrđenih 7.533 'bijelih' adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu

Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na ovom području viša od 7,8 milijuna eura. Hrvatski Telekom će investirati više od 4,8 milijuna eura u ovaj projekt, dok će preostali iznos od oko 3 milijuna eura, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

'Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima općina Medulin, Barban, Ližnjan-Lisignano i Marčana brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga', izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

'Iznimno smo ponosni da smo kao nositelj projekta prepoznali važnost pravovremenog ulaganja u digitalizaciju, a još važnije ulaganja u kvalitetu života naših mještana, korištenjem EU sredstava. Ovo je financijski vrlo vrijedan projekt, a kvalitetan i brzi Internet za naše mještane, posjetitelje i turiste u današnjem svijetu postao je nezaobilazan dio svakodnevnice, ali i turističke ponude.

Izuzetno nam je drago što smo na ovom projektu ostvarili partnerstvo s Općinom Barban, Ližnjan i Marčana, a zahvaljujemo i Hrvatskom Telekomu koji također uz Europska sredstva ulaže i velika vlastita sredstva u provedbu ovog projekta. Svakim projektom nastojimo ulagati u podizanje kvalitete života naših mještana, ulagati u dodane vrijednosti te vjerujemo kako će ovaj projekt uvelike doprinijeti gospodarskom i društvenom razvoju naše Općine i Općine partnera na projektu', izjavio je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Odabir Hrvatskog Telekoma u ovim projektima dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner i najbolji izvođača radova koji može realizirati ovako zahtjevne projekte. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima nije postojala, što će svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Hrvatski Telekom ostaje predan svojim investicijskim planovima jer su ulaganja u infrastrukturu koju gradimo ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i šireg društvenog razvoja, a digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma.

Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: prikljucak-medulin@t.ht.hr