IZ PLUSA U MINUS

MMF: Hrvatski BDP u 2012. pada za 0,5 posto

17.04.2012 u 16:18

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognoze rasta za hrvatsko gospodarstvo te sada očekuje njegov pad u ovoj godini za 0,5 posto, nakon čega bi u idućoj godini trebao uslijediti rast od jedan posto, pokazuju u utorak objavljene redovne proljetne prognoze MMF-a za svjetsko gospodarstvo

U prijašnjem izdanju Svjetskih gospodarskih prognoza, objavljenom ujesen prošle godine, za 2012. godinu bio je predviđan rast hrvatskog gospodarstva po stopi od 1,8 posto

Za globalno gospodarstvo MMF u 2012. godini prognozira usporavanje rasta na oko 3,5 posto, nakon rasta od približno 4,0 posto u prošloj godini. U 2013. godini aktivnosti bi trebale ponovno ubrzati pa se očekuje povratak na rast od približno 4 posto. Među glavnim razlozima usporavanja globalnog rasta u ovoj godini u MMF-u navode slabu gospodarsku aktivnost u drugoj polovini 2011. godine i u prvih šest ovogodišnjih mjeseci.

Hrvatsko gospodarstvo, prema najnovijim Svjetskim gospodarskim prognozama, u prošloj je godini stagniralo, uz nultu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP). U prijašnjim, jesenjim projekcijama MMF-a, za 2011. godinu bio je, pak, prognoziran rast hrvatskog gospodarstva od 0,8 posto

Prema novim MMF-ovim procjenama, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena statističkog ureda Europske unije Eurostata, ove se godine očekuje u visini 2,2 posto, dok bi iduće trebala blago ubrzati, na 2,4 posto

Tekući račun hrvatske bilance plaćanja, prema najnovijim bi procjenama MMF-a ove godine trebao iskazati višak od 0,4 posto, promatran kao udio u BDP-u. Za 2013. godinu prognoziran je, pak, manjak na tekućem računu od 0,2 posto.

Što se tiče stope nezaposlenosti, u ovoj se godini očekuje njezin rast na 13,5 posto, nakon čega bi se u 2013. godini trebala ponovno spustiti ispod 13 posto i iznositi 12,7 posto. U 2011., prema novim procjenama MMF-a, stopa nezaposlenosti iznosila je 13,2 posto.

U regiji Nove Europe, u koju MMF svrstava Hrvatsku, očekuje se gospodarski rast od 1,9 posto u 2012. i od 2,9 posto u 2013. godini. U toj regiji još se nalaze Turska, Poljska, Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Srbija, Litva, Latvija, Bosna i Hercegovina, Bivša jugoslavenska Republika Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo.

Za 17-članu eurozonu u MMF-u i nadalje prognoziraju blagu recesiju u 2012. godini, kao posljedicu dužničke krize i općenitog gubitka povjerenja, utjecaja razduživanja banaka na realni sektor, kao i utjecaja fiskalne konsolidacije, poduzete zbog tržišnih pritisaka.

Eurozona tako ove godine može očekivati pad BDP-a od 0,3 posto, nakon čega bi trebao uslijediti oporavak u 2013. godini, uz prognozirani rast po stopi od 0,9 posto, pokazuju redovne proljetne prognoze.

Zbog problema u Europi, kako tumače u MMF-u, skupina razvijenih svjetskih gospodarstava ove godine može očekivati rast od svega 1,5 posto, dok bi iduće godine rast trebao ubrzati na dva posto.

U skupini gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju u ovoj se godini očekuje blago usporavanje stope rasta na 5,75 posto, u usporedbi sa 6,25 posto u 2011. godini. U 2013. bi rast u toj skupini trebao ponovno ubrzati i dosegnuti 6,0 posto, potpomognut ublažavanjem mjera makrogospodarske politike i jačanjem strane potražnje.