MARIJA VUČKOVIĆ

Nakon odluke o poskupljenju mlijeka ministrica poljoprivrede odgovorila je li to bilo nužno

30.03.2023 u 18:04

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak izmijenila odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda na način da je najviša maloprodajna cijena mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri podignuta za pet centi te sada ne smije prelaziti cijenu od 1,03 eura. Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da se time štiti primarna proizvodnja mlijeka, a predložili su i da se trgovačke marže ograniče na najviše deset post

Na pitanje je li poskupljenje bilo nužno, ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je za RTL Danas:

'Dakle od danas su usvojene određene promjene koje se odnose na trajno mlijeko. Naša je procjena da će usvojene promjene utjecati stabilizirajuće na cijeli lanac. Odluka je izmijenjena na način da još osigurava kupnju trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, a ono se najviše u Hrvatskoj koristi, hrvatskim potrošačima povoljno. Još uvijek je riječ o cijeni koja je među najpovoljnijima prema našim podatcima i u okruženju, ali i puno šire.

Tvrdi da je namjera Vlade i Ministarstva poljoprivrede bila smanjiti rizike smanjivanja otkupnih cijena mlijeka s obzirom na to da je riječ o nastojanju zaštite malih proizvođača. 'Pri tome naravno da i druge mjere utječu na ove naše sveukupne ciljeve koje mi poduzimamo', ustvrdila je.

Vučković je rekla da odluka Vlade dolazi u iznimnim vremenima, te da time 'pridonose očuvanju stabilnosti kupovne moći potrošača, na što se odnosi i odluka o poskupljenju mlijeka'. 

'Ova odluka predviđa maržu do deset posto trgovačkim lancima, a vodi računa o svima; da nitko u opksrbnom lancu nije oštećen, jer inače odluka ne bi ostvarila ciljeve i naštetila bi hrvatskim proizvođačima u kasnijoj fazi. Rast cijena je minimalan, a naravno da su naše analize bile potaknute inicijativama određenih dionika u lancu, prije svega prerađivačke industrije', rekla je Vučković za RTL Danas, te ustvrdila da je sektor mliječnog gospodarstva posebno osjetljiv.

Broj isporučitelja mlijeka se kontinuirano smanjuje, ustvrdila je ministrica, te dodala da se istovremeno povećava produktivnost proizvođača. Lani je zabilježena smanjena isporuka mlijeka u cijeloj Europskoj uniji. Potreban je, kaže, niz mjera, a Vlada je najavila programe potpora.