sindikalna scena

Mlade sindikati više ne zanimaju; NHS u deset godina izgubio 37.000 članova

24.06.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Mlade sindikati više ne zanimaju, a sindikalno članstvo se iz godine u godinu osipa, piše u subotu Jutarnji list

Nezavisni hrvatski sindikati, na čijem je čelu Krešimir Sever, donedavno najjača sindikalna središnjica u Hrvatskoj, pali su na nešto više od 80.000 članova i sada su na drugom mjestu po snazi jer su u razdoblju od pet godina, od 2018. do danas, izgubili oko 15.000 članova. Minus je još veći ako se gleda desetogodišnje razdoblje, u kojem su izgubili više od 36.700 članova, što zapravo i jest trend sindikalizma u Hrvatskoj, gdje stariji odlaze u mirovinu, a mlađi nemaju interesa za učlanjivanje, navodi dnevnik.

Proizlazi to iz rješenja o reprezentativnosti udruga sindikata više razine koje je 16. lipnja donijelo Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti. U Hrvatskoj su reprezentativne tri sindikalne središnjice koje sudjeluju u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i drugih tripartitnih tijela na nacionalnoj razini, što je prilično važna uloga, a reprezentativnost se određuje svakih pet godina.

U tom razdoblju jedino je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zabilježio porast broja članova, i to za 3300, pa ih sada ima 97.923 i time je postao najbrojnija od tri reprezentativne sindikalne središnjice. Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, kaže kako je taj trend opadanja članova sindikata prisutan već dulje vrijeme svuda, a neke su članove, pojašnjava, i sami brisali jer nisu plaćali članarinu.

'Za razliku od nas, SSSH je sklopio sporazum o suradnji sa sindikatom Preporod i Sindikatom policije Hrvatske i to je više od 20.000 članova zbog kojih su rasli. Mi nemamo tu praksu, već se sindikati udružuju u NHS, što nije isto. Da nije bilo toga, oni bi imali manje članova od nas. Što se tiče nas u NHS-u, ako je Savezu to toliko bitno kod prebrojavanja, mi smo tu sasvim mirni', kaže Sever, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.