ZA 932,5 MILIJUNA EURA

Mišković prodao trgovački lanac Maxi Belgijancima

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Miroslav Mišković, jedan od najbogatijih balkanskih tajkuna, trgovački dvojnik Ivice Todorića, izašao je iz tog posla - prodao je trgovački lanac Maxi belgijskoj Delhaize grupi za 932,5 milijuna eura. Kako je priopćila srpska tvrtka, u cijenu je uključeno 300 milijuna eura neto duga Delte dobavljačima

Time su i formalno okončane gotovo jednoipolgodišnje spekulacije o prodaji najvećeg srpskog trgovinskog lanca. Njegov sad već bivši vlasnik, srbijanski tajkun Miroslav Mišković, ranije je najavio da će novac od prodaje Delta Maxi grupe utrošiti na investicije u poljoprivredu.

On bi time mogao postati lider među srpskim farmerima i u značajnoj mjeri kontrolirati proizvodnju hrane. Miškovićeva Delta već je vlasnik nekoliko tvornica za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Prodaja Deltinih trgovina u Srbiji raduje tamošnje dobavljače najvećeg trgovinskog lanca kojima je on dužan. U Srbiji se spekuliralo da je ulazak na police Maxija bio veoma skup za proizvođače te da su u ugovorima morali pristajati na kašnjenja u naplati i po nekoliko mjeseci.

Također, i potrošači koji su uvjereni da zbog dominantnog položaja Maxija, prije svega u Beogradu, plaćaju skuplju hranu nego u mnogim zapadnoeuropskim zemljama radosno čekaju otvaranje tržišta za inozemnu konkurenciju nadajući se nižim cijenama.

Delta Maxi grupa prodala je minimarkete (brend: Mini Maxi, Piccadilly Express i Euromax), supermarkete (brend: Maxi, Piccadilly i Euromax), diskonte (Tempo Express) i hipermarkete (Tempo). Grupa posjeduje oko 450 maloprodajnih objekata u Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Delta Maksi u Srbiji ima oko 350 dućana.

Procijenjeni godišnji prihodi Delta Maxi grupe za 2011. godinu iznose od 1,35 do 1,4 milijarde eura, dok se vrijednost EBITDA za 2011. godinu procjenjuje na 85 do 90 milijuna eura. Delta Maxi grupa zapošljava približno 15.000 ljudi.

Delhaize Group je belgijski maloprodajni lanac koji ima 2.800 trgovina. U 2010. godini ostvario je prihod od 20,8 milijardi eura, a godinu dana ranije imao je neto dobit od 514 milijuna eura. Na kraju 2010. zapošljavao je oko 137.000 ljudi te je član burze DELB i Njujorške burze.

Pierre-Olivier Beckers, predsjednik i generalni direktor Delhaizea, ocjenjuje da će jugoistočna Europa i nadalje biti perspektivna regija 'u pogledu ekonomskog rasta i kupovne moći potrošača, što pogoduje daljoj modernizaciji u području maloprodaje'.

On je, kako navodi srbijanski tjednik Akter, počeo karijeru kao menadžer u lancu pekara 1982. godine, da bi već sljedeće godine, u 23. godini, počeo raditi za Delhaize. Prema pisanju Aktera, Beckers je 'boss' poznat po mekom stilu upravljanja. Njegov princip rada zasnovan je na autonomiji svake kompanije koja se nalazi u sastavu tvrtke, ali i u poticanju menadžera da sami usvoje principe rada koji će omogućiti neprestani napredak. Ukratko, zaključuje tjednik, kompanije u okviru belgijske grupe trebale bi biti dobra mjesta za rad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi