portret

Tko je Miodrag Kostić, jedan od najuspješnijih regionalnih biznismena

06.11.2021 u 19:19

Bionic
Reading

Zvijezda Ivice Todorića odavno je potamnila, vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković povukao se iz operativnog vođenja biznisa dok je Emil Tedeschi učvrstio regionalnu ulogu Atlantic grupe pa se počeo zabavljati medijima i košarkom

U svijetu regionalnog biznisa posljednje tri, četiri godine najbolje je iskoristio Miodrag Kostić, što je potvrđeno ovoga tjedna, kada su banke pod njegovom kontrolom preuzele regionalne podružnice ruskog Sberbanka. Na taj način Kostić je, uz hranu, vino, energetiku, turizam i nekretnine, postao jedan od najjačih regionalnih igrača i u bankarskom sektoru.

Procjenjuje se da je kroz svoje kompanije do sada ukupno investirao 1,5 milijardi eura, ima 6000 zaposlenih, godišnji izvoz u vrijednosti od 230 milijuna eura, a ukupan prihod od 600 milijuna eura.

Ovaj 62-godišnji biznismen rijetko se pojavljuje u javnosti, a svjetla pozornice prepustio je menadžerima svojih kompanija. Ljetuje na Hvaru, zimuje na Kopaoniku, a što poslom, što privatno put ga često vodi u Crnu Goru, ali i Istru. Oni koji ga bolje poznaju kažu da mu je u ovoj fazi života važnije opuštanje uz birana vina i crtanje strateškog razvoja kompanija dok se u njihovo operativno vođenje 'miješa' samo onoliko koliko je nužno.

Njegov sin Aleksandar Kostić formalno je potpredsjednik kompanije, no pretpostavlja se da vodi većinu operativnih poslova.

Od svojih se investicija nerado odvaja. U biznisu su, kaže, emocije neželjen uteg.

'Svaki put kad sam išao u neku investiciju emocijama, a to nije bilo često, gubio sam', jasan je Kostić.

'Svoj 'razvojni put' prošao sam vrlo rano. Postao sam član Partije sa 17 godina, ali već s 23 godine, nakon završenog fakulteta, okrenuo sam se privatnom biznisu. I uvijek ću reći: privatno je bolje od javnog, društvenog. Zašto? Donosi koristi svima. A u slučaju državnog vlasništva, koje je najčešće nedovoljno kvalitetno - račun na kraju plaćaju svi građani', jasan je Kostić.

Za sebe jednostavno kaže: 'Ja sam kapitalist.'

Počeo je zarađivati s petnaest godina, noseći vreće cementa, i kaže da nikad nije zadovoljan.

'Moj prvi san bio je klasik: imati 100.000 maraka u gotovini, Golf dvojku i stan, vlastiti krov nad glavom. I svaka dizalica koju sam tada nosio i svaki vagon koji sam istovario značili su još jednu marku do tih sto tisuća', rekao je svojedobno u jednom intervjuu.

Davne 1983. godine otvorio je svoju prvu tvrtku - obrtnički, dimnjačarski obrt. Nakon toga bacio se na proizvodnju kukuruznih pahuljica, pa je iznajmio ciglanu, a krajem osamdesetih na TV-u Beograd prikazan je kao 'novosadsko ekonomsko čudo'.

MK grupa danas je regionalni div, a za Kostićev ozbiljniji poslovni put može se reći da je otpočeo kad je neposredno prije rata postao vlasnik veletrgovine. Tijekom 1995. godine tvrtka MK Commerce osnovala je brokersku kuću M&V Investments.

Sljedeće, 1996. godine, više od 200.000 četvornih metara skladišnog kompleksa u Petrovaradinu priključeno je MK Commerceu. Šest godina kasnije, 2002. godine, posao se širi na industriju šećera, što će se pokazati kao jedan od najboljih strateških poteza.

Godine 2005. Sunoko, koji danas predstavlja najvećeg srpskog proizvođača i izvoznika šećera, postaje dio Kostićeva poslovnog sustava. Danas MK grupa posjeduje četiri tvornice šećera i više od 10 poljoprivrednih poduzeća, trgovačko-skladišnih kompleksa koji su uspješno restrukturirani i spojeni u moderna i visokoprofitabilna srpska izvozno orijentirana poduzeća.

Od 2006. godine tvrtka širi svoje poslovanje na zemlje u regiji, a iste godine osnovana je posebna tvrtka MK IT Business Solutions za pružanje SAP konzultantskih usluga i isporuku integriranih SAP poslovnih rješenja. MK IT Business Solutions također je službeni partner SAP Channela.

Godine 2007. osnovana je tvrtka MK Fintel Wind, u sklopu srpske Fintel Energije a.d., u stopostotnom vlasništvu talijanske tvrtke Fintel Energia Group SpA. Osnovna djelatnost Fintel Energije proizvodnja je zelene električne energije. Ova tvrtka izgradila je prvu vjetroelektranu u Srbiji kod Kule (vjetroelektrana Kula), a ubrzo nakon toga i drugu kod Vršca (vjetroelektrana La Piccolina).

Intervju s predsjednikom MK grupe Miodragom Kostićem Izvor: Društvene mreže / Autor: MK Group

Godine 2009. MK grupa proširila je svoje poslovanje na područje turizma i osnovala tvrtku MK Mountain Resort, u čijem je vlasništvu Grand Hotel & Spa na Kopaoniku. Kasnijim osnivanjem tvrtke Istrian Hotels d.o.o. MK grupa postaje bogatija za više hotela - hotel 88 Rooms u Beogradu (kasnije prodan Arena Hospitality Groupu), hotel Kempinski Palace u Portorožu, u manjinskom vlasništvu hotela Budvanska rivijera u Crnoj Gori, a uspostavljena je i suradnja s hotelskim lancem Sheratonom, otvorenim u Srbiji u ožujku 2018. godine. Najmlađi član ove tvrtke luksuzni je hotelski kompleks Skiper Resort u Istri nakon što je 2017. godine postao dio Istrian Hotelsa.

Krajem 2011. godine dio MK grupe postao je srpski lider u mesnoj industriji, tvrtka Carnex iz Vrbasa, koja svoje proizvode izvozi u preko 15 zemalja.

  • +9
Kempinski Hotel Adriatic Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kempinski

U međuvremenu, MK grupa širi svoj portfelj na nove djelatnosti – uz poljoprivredu, proizvodnju šećera i mesa, turizam, obnovljive izvore energije, 2014. godine od manjinskog postaje prvo većinski, a potom i stopostotni vlasnik AIK banke. Prije nekoliko godina Kostić je postao vlasnik i većinskog udjela u slovenskoj Gorenjskoj banci te je preuzeo Alpha banku u Srbiji.

Politikom se aktivnije bavio od 1990. godine, kada je bio kandidat za zastupnika Građanske stranke pokojnog Ilije Raduna. Nakon toga financirao je Reformiste, a od 1996. do svrgavanja Miloševića bio je glavni direktor Demokratske stranke.

'Borba protiv Miloševića koštala me zaista mnogo, i privatno i novčano i zdravstveno', rekao je jednom prilikom Kostić.

Prijatelj pokojnog Zorana Đinđića, Kostić je bio jedan od šestorice koji su iz crkve svetog Save iznijeli lijes ubijenog premijera, a vjenčani je kum Nenada Čanka, koji ga je postavio za svog ekonomskog savjetnika.

U posljednje vrijeme od Kostića se često može čuti da su mu u ovom trenutku najvažniji društveno odgovorni projekti. Za svoje poduzetničke poduhvate, rad, doprinose i filantropiju dobitnik je brojnih priznanja širom Europe. Na samom početku pandemije u ožujku prošle godine ustupio je hotel u Novom Sadu Institutu za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, a od 2012. godine imao je, kažu u njegovoj kompaniji, više od 500 društveno odgovornih akcija.

  • +11
Miodrag Kostić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pomagao je i Hrvatskoj nakon razornih potresa, sve u skladu sa širenjem svog poslovnog carstva prema zapadu.

Kostić je naučio ono što vješti lideri znaju: koliko god važno bilo, nije dovoljno samo vrhunsko poslovanje. Dodatnu težinu daje sudjelovanje u zajednici, a sve to mora biti zaokruženo kvalitetnim PR-om. Kostić je, čini se, zaokružio priču...