UPOZORENJE MIROS-a

Mirovinci krše načela ulaganja, a HANFA ih štiti

21.12.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Udruga za promicanje i zaštitu prava i interesa članova obvezne i dobrovoljne mirovinske štednje - MIROS u priopćenju ističe da ekstenzivna kupovina donica Ine od malih dioničara, po cijeni od 2.830 kuna, 'koju proteklih tjedan dana na Zagrebačkoj burzi, isprva prikriveno, a potom otvoreno, kupuju društva za upravljanje hrvatskim mirovinskim fondovima nije u interesu 1,56 milijuna članova obveznih mirovinskih fondova'

To je, kako dodaju, u suprotnosti i s najmanje dva od ukupno tri zakonska načela ulaganja imovine mirovinskih fondova - sigurnosti i raznolikosti ulaganja

'Usred teške gospodarske krize, koja je, posljedično, ozbiljno narušila socijalnu sigurnost budućih umirovljenika u nadolazećim godinama i desetljećima, navedene transakcije u rizičnu imovinu predstavljaju nerazboritu i neodgovornu igru s prosperitetom velikog broja hrvatskih građana koji na to ne mogu utjecati', poručuju iz MIROS-a.

Udruga pritom apsolutno podržava hrvatsku Vladu u 'naporima za konsolidaciju privremeno narušene nacionalne energetske strategije', ali i moli da to ne čini na teret samo dijela hrvatskog stanovništva, budući da joj za ostvarenje tog cilja stoje na raspolaganju i druge, puno učinkovitije mjere ekonomske politike.

Iz MIROS-a izražavaju i nezadovoljstvo ponašanjem Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfe) 'što je prešutno odobrila svojevrsnu udruženu akciju upravitelja mirovinskih fondova na kupnji Ininih dionica' te 'što u ovom slučaju ničim nije štitila interese članova mirovinskih fondova, iako je to, po zakonu, dužna činiti'.

Izražavaju i zabrinutost zbog mogućih kratkoročnih negativnih učinaka najnovijih burzovnih aktivnosti upravitelja mirovinskih fondova, jer, kako navode, ne bi bilo dobro kad bi posljedice snosili oni koji o tome nisu imali prigodu odlučivati.

Udruga u priopćenju koje potpisuje njen predsjednik Dražen Rajković poziva Vladu da u 'najskorije vrijeme otvori javnu raspravu i pokuša postići najširi konsenus o smjeru nastavka nedovršene mirovinske reforme s početka desetljeća'.

Udruga MIROS, objašnjava Rajković, osnovana je krajem 2004. godine kada su se pojavile zamisli o ukidanju drugog stupa mirovinskog osiguranja i korištenju zatečene mirovinske štednje.

Nakon što to nije prošlo, udruga je neko vrijeme pasivizirala aktivnosti, ali s obzirom na najnovija događanja, opasnosti za prava i interese ulagača u mirovinsku štednju, Rajković najavljuje organizacijsko jačanje i veći angažman udruge te poziva članove fondova u drugom i trećem stupu mirovinskog osiguranja da 'pomognu u artikulaciji zajedničkih interesa u dijalogu s hrvatskom Vladom, regulatorom mirovinskog tržišta i upraviteljima mirovinskih fondova'.