GOTOVA ANALIZA

Ministarstvo poljoprivrede: U Severovim jabukama nema pesticida

28.10.2015 u 14:40

Bionic
Reading

U jabukama Eko Severa nema pesticida, priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede. Severove jabuke iz dućana u Tratinskoj ulici u Zagrebu poljoprivredna inspkecija je uzela na analizu nakon natpisa u tjedniku Telegram da Eko Sever vara kupce

'Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede provela je nenajavljeni inspekcijski nadzor uz uzimanje uzoraka zatečenih jabuka na prodajnom mjestu za analizu na ostatke pesticida, sredstava za zaštitu bilja kod proizvođača Eko Sever na prodajnom mjestu u Tratinskoj 57, 14.10.2015. godine.

Isti je dostavljen ovlaštenom laboratoriju, a prema analitičkom izvješću zaprimljenom u Ministarstvu poljoprivrede 27.10.2015. godine, u uzorku jabuka nisu utvrđena sredstva za zaštitu bilja.

Naglašavamo kako Ministarstvo poljoprivrede u proteklom razdoblju nije zaprimilo od kontrolnog tijela Bioinspekt d.o.o., koje provodi stručne kontrole kod predmetnog subjekta, nikakvu eventualnu nepravilnost kod predmetnog subjekta.

Nakon medijskog članka poljoprivredna inspekcija je provela uvid u dokumentaciju kontrolnog tijela Bioinspekt d.o.o., te je iz iste razvidno da je u srpnju 2015. godine kod predmetnog subjekta provedena stručna kontrola, da je uzeto pet različitih uzoraka (rajčica, kovrčavi kelj, tikvica, paprika i pir brašno) te prema analitičkim izvješćima nisu utvrđeni ostaci pesticida. Nadalje kontrolno tijelo je nakon objavljenog novinskog članka uzelo uzorke jabuka kod predmetnog subjekta s parcele proizvodnje, skladišta i prodajnog mjesta te prema analitičkom izvješću za iste nisu utvrđeni ostaci pesticida', piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.