SPECIJALNI RAT PROTIV MLJEKARA

Ministarstvo poljoprivrede ne odobrava Pravu kravu

prava krava

prava krava

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Tko se krije iza Prave krave, e-mail adrese s koje je proteklih dana brojnim redakcijama poslan niz kompromitirajućih podataka o vođama mljekarskih prosvjeda Branku Zoriću i Mladenu Šolčiću, nakon čega su mediji 'iznenada' otkrili njihovu drugu stranu, predstavivši ih kao otmičare i lažljivce koji voze skupe traktore? U Ministarstvu poljoprivrede kažu da ne odobravaju takve akcije, dok iz Dukata poručuju da ne žele nagađati tko je Prava krava jer je previše interesnih skupina u igri

U profesionalno sročenim anonimnim mailovima pobrojani su legalno isplaćeni poticaji vođama prosvjeda, kako bi novinare 'spasili' od kopanja po i inače javno dostupnim podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Zahvaljujući trudu Prave krave, HTV je napravio presedan demantirajući u svom 'Dnevniku' jednog od gostiju emisije 'Otvorenog', Branka Zorića koji je umanjio iznos poticaja koji je primio. Po ozbiljnosti reakcije, činilo se kao da je prvi put u povijesti 'Otvorenog' i HTV-a izrečen netočan podatak.

Drugi je mail, pod naslovom 'Što voze hrvatski prosvjednici?', inspirirao novinare da se pozabave mnogima iz nekog neobjašnjivog razloga neočekivanom činjenicom da seljaci voze – traktore. I to skupe traktore, impresivnu mehanizaciju iz zapadnih zemalja, umjesto jeftinijih kineskih traktora koje su im sugerirali štedljivi novinari.

Vozni park Šolčićevih: Opel Corsa, VW Passat, dva osobna terenska vozila; jedan terenac vozi Mladen Šolčić, a drugi njegov sin srednjoškolac koji svakodnevno terencem dolazi u školu. Izvori ističu da sin u školi plaća kave prijateljima novčanicama od 1.000 kuna...' Ovi podaci, koje nalikuju onima koji procure iz obavještajne službe, također su poslani novinarima, koji su ih objavili bez obzira na nevjerodostojnost izvora kakav je anonimna Prava krava.

U nedjelju je Prava krava dobila novinske naslovnice dva najtiražnija dnevna lista, koji su izašli s velikim slikama mljekarskog vođe na naslovnici i 'pravom' istinom o mlijeku: 'Nikad ispričana priča o osuđenom otmičaru koji vodi mljekarsku pobunu. Zašto se želi sakriti' (Jutarnji list) i 'Otmičaru dali pet milijuna kuna poticaja' (Večernji list).

Mljekari su za napade optužili mljekarsku industriju koja za razliku od njih ima novca da 'plaća medije'. Za komentar smo zamolili agenciju Hauska, no kako oni više ne zastupaju Dukat, uputili su nas direktno na mljekarsku tvrtku. U Dukatu pak ne žele nagađati tko je Prava krava: 'S obzirom na to da je mnogo interesnih skupina uključeno u aktualnu problematiku mljekarskog sektora, nismo u mogućnosti i ne želimo sudjelovati u nagađanjima bilo koje vrste. Možemo govoriti samo o podacima vezanima uz poslovanje Dukata koji su vjerodostojni i uvijek dostupni javnosti,' odgovorili su u Dukatu na tportalov upit.

O PR ratu protiv mljekara raspitali smo se i u Ministarstvu poljoprivrede, u ovoj priči mljekarima suprotstavljenoj strani, gdje su nam ovako odgovorili: 'Ministarstvo poljoprivrede odgovorno tvrdi da ne stoji iza, kako kažete, serije anonimnih e-mailova. Ministarstvo poljoprivrede posljednjih tjedana bavilo se rješavanjem problematike, kako mljekarskog, tako i drugih važnih sektora proizvodnje, te se ne bi upuštalo niti odobrava akcije toga tipa s obzirom na to da smo u svom radu, a posebice odnosu prema medijima transparentni i otvoreni. Agencija za plaćanje javno objavljuje korisnike poticaja na svojoj internetskoj stranici, u što se i sami možete uvjeriti, a upravo je zadnjih dana bilo puno upita vezano uz korisnike poticaja.'

Ne zaboravimo da je tek nedavno otkriveno da su iza pseudonima Bijes prvi, koji je godinama na YouTubeu anonimno napadao HDZ, posebno tadašnjeg ministra policije Kirina i premijera Ivu Sanadera, stajali Krešimir Macan i Zinka Bardić, tada djelatnici agencije Madison. Kako je ta agencija vodila odnose s javnošću za SDP, novinari Jutarnjeg, koji su ovih dana također obrađivali fenomen Prave krave, pitali su ex pripadnike Bijesa jesu li oni uključeni i u ovaj projekt. Krešimir Macan, koji više nije vezan ni za SDP, svoje sumnje je usmjerio upravio prema Vladi. 'Mora da je to netko blizak Vladi tko može doći do svih tih podataka', kazao je Jutarnjem ovaj PR stručnjak. No Vladina savjetnica za odnose javnošću, Zinka Bardić, ujedno bivša Macanova suradnica, ustvrdila je da nije niti čula za sporne mailove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi