JE LI NJIMA JEFTINIJE?

Ministar Primorac: Nemam vremena za dućan, u kupovinu ide supruga. Ne žali se na cijene

11.10.2023 u 21:09

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar financija Marko Primorac otkrio je u kom pravcu ide rebalans proračuna koji će biti predstavljen na sutrašnjoj sjednici Vlade. Progovorio je i o padu cijena te vlastitim kupovnim navikama, ustvrdivši da 'u kupovinu ide supruga' jer on za to 'nema vremena'

'Sutra ćemo na Vladi utvrditi rebalans. Mi ćemo i 2023. povećati rashode za 1,2 milijarde eura, proračunski prihodi porast će za 1,1 milijardu erua. Nekoliko osnovnih kategorija rashoda. Za mirovine oko 340 milijuna eura, na potresu 275 milijuna, energetske mjere i ostalo iz petoga paketa 265 milijuna eura. Oko 220 milijuna eura su dodatni rashodi za plaće. I kada se sve skupa zbroji, mi ćemo revidirati i rast gospodarstva na 2,8 posto, a deficit će biti smanjen sa 0,7 na 0,3 posto BDP-a', rekao je Primorac i dodao kako je udio javnog duga u BDP-u 67 posto, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar očekuje povećanje prihoda u proračunu od 1,1 milijarde eura do kraja godine, a za inflaciju kaže kako je prošle godine bila na 10,8 posto, a ove godine se prosječno projicira osam posto.

  • +2
Vujčić i Primorac na bankomatu Izvor: Cropix / Autor: Lana Slivar Dominic

Na pitanje vidi li ministar Primorac trend pada cijena i mimo onih 30 zamrznutih, odgovorio je: 'Nemam baš vremena ići u dućan. Supruga kupuje'. Dodao je da se ona ne žali na cijene i kako nemaju vremena o tome razgovarati jer se bave obiteljskim temama.

Osokoljen uspjehom narodnih obveznica, Primorac je najavio objavu trezorskih.

'Mi ćemo do kraja 10. mjeseca iznijeti plan i detaljno pojasniti građanima na koji način ćemo plasirati i narodne trezorske zapise. Očekujemo taj plasman, početkom ili sredinom 11. mjeseca', rekao je ministar ne precizirajući iznos.