gluhi telefon

Ministar najavljuje 500 otkaza, a sindikalisti u čudu: To se u zakonu ne može nigdje iščitati, upravo suprotno!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 11.12.2018 14:55
  • Objavljeno 11.12.2018 u 14:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ukidanje ureda državne uprave (UDU) i prenošenje ovlasti za obavljanje poslova na županije glavna je točka plana reforme državne birokracije ministra uprave Lovre Kuščevića. U sklopu toga, prema pisanju medija, smanjio bi se u 2019. broj zaposlenih kroz otpremnine za 500 djelatnika. U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) iznenađeni su tim najavama

Glavni tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar kaže kako se u prijedlogu nacrta novog Zakona o sustavu državne uprave, u čijoj izradi sudjeluje i sindikat, ne može se iščitati da bi bilo tko od 2508 zaposlenih u uredima državne uprave trebao dobiti otkaz.

'Upravo suprotno, prijelaznim odredbama propisano je da će županije preuzeti državne službenike i namještenike razmjerno vrsti i opsegu povjerenih poslova, pri čemu će se točan broj zaposlenika utvrditi sporazumima o preuzimanju između Vlade i pojedinih županija, s time da će se državni službenici koji ne budu obuhvaćeni takvim sporazumima rasporediti na odgovarajuća radna mjesta u područnim jedinicama tijela državne uprave. Dakle, najava mogućeg viška od 500 zaposlenih koji bi se zbrinuli kroz otpremnine prvi je glas o tome da se razmišlja i o takvom rješenju', rekao je za tportal Kuhar.

Dodao je kako SDLSN apriori ne odbacuje mogućnost izlaska iz državne službe uz isplatu otpremnina, ukoliko postoji dio zaposlenika kojima takvo rješenje odgovara i ponudi im se opcija odlaska iz službe uz otpremninu.

Oko 350 milijuna kuna, koliko se sada iz državno proračuna godišnje daje za Urede državne uprave, ima ih ukupno 20, ići će županijama kroz decentralizaciju jer će one preuzeti većinu njihovih poslova, a tek manji broj, poput vođenja registra birača, inspekcijskih poslova i nadzora zakonitosti općih akata predstavničkih tijela, ostat će na državnoj razini.

Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a

Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Prenošenje ovlasti UDU-i sada obavljaju više od 200 različitih poslova, a od 1. siječnja 2020. ti će se poslovi prebaciti na županije, čime se zapravo jača njihova moć. To su poslovi poput otvaranja obrta, minimalnih tehničkih uvjeta, kategorizacije apartmana, različitih dozvola za obavljanje djelatnosti, objavio je u ponedjeljak Jutarnji list.

U SDLSN-u nisu previše impresionirani Kuščevićevom reformom.

'Prenošenje određenih poslova državne uprave iz djelokruga sadašnjih reda državne uprave na županije teško se može nazvati reformom državne uprave, ali je svakako „novina“ u odnosu na postojeće stanje i vraćanje upravno-povijesnog kotača u razdoblje prije Vlade Ivice Račana, što upućuje na sklonost vlasti formiranih oko HDZ-a i SDP-a ka rješenjima koja su bila na snazi kada su obnašali vlast', mišljenja je Kuhar.

  • +25
  • +22

Lovro Kuščević

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Sličan primjer vraćanja na stara rješenja je i igra oko pozicije zamjenika i pomoćnika ministara, podsjeća tajnik SDLSN-a, koje je HDZ ukinuo i uveo državne tajnike, SDP ih ponovno vratio i ukinuo državne tajnike, da bi aktualna opet uvela poziciju zamjenika i pomoćnika ministara.

'Kad tome dodamo igre SDP-a i HDZ-a oko Državnog inspektorata, možemo biti sigurni da će tko god od njih bio na vlasti, glavno obilježje "reformi" biti rješenje suprotno od prethodnika', izjavio je Kuhar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!