NIJE POGREŠKA NEGO NAMJERA

Minimalac ipak manji za 200 kuna

15.06.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever tvrdi kako je Državni zavod za statistiku (DZS) krivo izračunao minimalac od 2814 kuna za razdoblje od 1. lipnja 2009. do 31. svibnja 2010. Taj iznos ne proizlazi iz formule za izračun minimalne plaće koju je Vlada objavila u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP), ustvrdili su u NHS-u, gdje su izračunali da je točan iznos minimalca 3.013,07 kuna, što je 199.07 kuna više od izračuna DZS-a.

No, u Državnom zavodu za statistiku tvrde da to nije pogreška. Oni ga nisu računali prema PEP-u, koji je vladin dokument, nego po Zakonu o minimalnoj plaći. Polančecov glasnogovornik potvrdio nam je da je Vlada stala iza tog izračuna. 'Minimalna plaća koju je objavio DZS je važeća', rekao je Tomislav Mazal, prenosi 24sata.

'Na slijedećoj sjednici GSV-a mi ćemo minimalac imati kao posebnu temu. Ako se ovo tumačenje ne promijeni, tužit ćemo vladu', kaže Krešimir Sever, dodajući da je Vlada sama napisala Pretpristupni program pa sad nema pravo od njega odustajati. No, stručnjaci tvrde da postoji čak četiri načina izračuna minimalca, a da su Sindikati potpisali nejasan zakon, pa sada, prekasno, traže njegovu izmjenu.