MINISTAR INVESTICIJA ZAGOVARA OPREZ

Milošević poduzetnicima: Pazite s kim radite!

Domagoj Milošević

Domagoj Milošević

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nakon što je bombastično najavljivan dolazak Googlea i Donalda Trumpa u Hrvatsku, potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević danas je bio znatno tajnovitiji po pitanju novih investitora u Hrvatsku. Umjesto zvučnih imena, koja su nedostajala na radnom ručku koji je organizirao HUP, Milošević je rekao kako on i njegov tim obrađuju 94 investicijska projekta vrijedna 100 milijardi kuna, od čega su 56 domaći, a 38 strani investitori

Milošević nije htio govoriti o imenima potencijalnih investitora, od kojih se većina zanima za turizam i energetiku, a prilično je suzdržan bio i o rezultatima nedavnog posjeta Moskvi. 'Poučen iskustvom, naučio sam da treba prvo skočiti pa reći hop. Izašlo je priopćenje o mom putu u Moskvu i pobrojani su svi sastanci, razgovora je bilo mnogo, o konkretnim imenima ćemo kada se zaista nešto dogodi', oprezan je bio Milošević.

Investitore će, smatra potpredsjednik Vlade, privući i izmjenama Zakona o poticanju u ulaganja, tako će ubuduće za ulaganja iznad osam milijuna eura poduzetnik deset godina biti oslobođen poreza na dobit, ukoliko zaposli više od 50 ljudi.

A šaroliko poduzetničko društvo, u kojem se našao i jedan koji tvrdi da je brojka o 350.000 nezaposlenih 'prenapuhana, jer kad odete na biro ne možete naći radnike i realno ih nezaposlenih ima samo desetak tisuća', bez obzira na djelatnost, najviše pogađa nelikvidnost i nefleksibilan Zakon o radu.

Elena Perković Paloš, zamjenica gradonačelnika Sinja, koja je istovremeno i direktorica tvrtke za preradu mesa, neizravno je kao najvećeg generatora nelikvidnosti prozvala Todorićev Agrokor. 'Kako država može tolerirati da neki poduzetnik ima dug od tri do pet milijardi kuna i gradi carstvo na svojim dobavljačima? Zašto država dopušta onima koji imaju velike neisplaćene obveze da isplaćuju dividendu?'

Potpredsjednik Vlade uzvratio je sinjskoj poduzetnici: 'Pazite kome isporučujete robu!' Milošević je rekao da je država već izašla u susret poduzetnicima mogućnošću da porezni dug plate u ratama te ih je pozvao da, iako je tržište malo, prestanu isporučivati robu onima koji im kasne s rokom plaćanja više od 180 dana: 'Raspitajte se s kim poslujete, u poslovnim se krugovima sve zna, nazoveš troje-četvero ljudi i sve se može provjeriti.' Uostalom, savjetovao je poduzetnicima, u nekom trenutku treba otpisati dugove, kada su stariji od pet godina.

Iako su se poduzetnici Miloševiću uglavnom žalili na sporost birokracije, pojavio se i jedan prijedlog Vladi za strateško partnerstvo za investiciju od 100 milijuna eura, i to od Roberta Ježića, odnosno Diokija, preko direktorice tog petrokemijskog poduzeća Vidonije Miletić Plukavec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi