POSKUPLJENJE MOGUĆE

Milković: Opskrba plinom ne bi trebala biti upitna

06.11.2009 u 20:16

Bionic
Reading

Glavni izvršni direktor Ine Bojan Milković izjavio je večeras da sigurnost opskrbe plinom tijekom predstojeće zime u Hrvatskoj ne bi trebala biti upitna

'Hrvatska oko 60 posto potreba za prirodnim plinom zadovoljava iz domaće proizvodnje i u tom smo smislu dobro pripremljeni. Naime, domaća proizvodnja s polja na kopnu i sjevernom Jadranu radi punim kapacitetom, a novost je i da je jučer započela proizvodnja iz jadranskog polja Anamarija s kapacitetom od pola milijuna prostornih metara dnevno', kazao je Milković večerašnjem 'Dnevniku' HTV-a.

Plinski biznis donosi milijarde gubitka

Bez obzira na službene stavove iz Vlade i Mola da pregovori o otkupu plinskog biznisa još traju, nema baš nikakve šanse da se Vlada odluči na kupovinu poslova s plinom od Ine, piše Večernji.hr pozivajući se na dobro upućene izvore.

Naime, grupa ministara predočila je premijerki Jadranki Kosor analizu koja je pokazala da bi samo do kraja godine država mogla u poslovima s plinom izgubiti 2–2,5 milijarde kuna.

Kupovati plinski biznis samo zato da bi se kontrolirala cijena plina nema baš nikakva smisla jer bi porezni obveznici trpjeli goleme štete. Čak uz podizanje cijene plina, trebalo bi u proračunu za pokrivanje gubitaka od uvoza plina nekako pronaći pet-šest milijardi kuna u samo dvije do tri godine.


Ističe da Ina ulaže maksimalne napore kako bi osigurala dovoljne količine prirodnog plina za zimu, odnosno kontinuiranu opskrbu iz svih raspoloživih izvora.

'Podzemno skladište plina u Okolima je maksimalno popunjeno. Dobava iz domaćih plinskih nalazišta je osigurana, a uvozne količine plina trenutno se ostvaruju sukladno ugovoru', rekao je Milković odgovarajući na pitanje o sigurnosti opskrbe plinom s obzirom i na posljednja upozorenja ruskog premijera Vladimira Putina da bi zbog problema s Ukrajinom i ove zime u Europi moglo biti problema, odnosno prekida u opskrbi ruskim plinom preko Ukrajine.

U pripremi za predstojeću zimu, uprava Ine je, ističe Milković, osnovala i privremeno Povjerenstvo za koordinaciju aktivnosti za pripremu ogrjevne sezone 2009/10.

To će povjerenstvo, kaže, djelovati do kraja ogrjevne sezone, a primarni zadatak mu je da redovito prati događaje vezane uz opskrbu plinom te o svim važnijim događajima i eventualnim problemima izvještava upravu kako bi se na vrijeme pripremili potrebni koraci.

'Teško je predvidjeti hoće li se plinska kriza ponoviti i kako će se to eventualno odraziti na opskrbu Europe plinom, pa tako i Hrvatske, no naš sustav opskrbe je spreman za ogrjevnu sezonu. U slučaju eventualne svojevrsne reprize prošlogodišnjeg spora, naglašavam da ćemo poduzeti sve što je u našoj moći kako bi izbjegli probleme u opskrbi', ističe glavni izvršni direktor Ine.

Milković pak nije izravno odgovorio na pitanje hoće li plin poskupjeti. 'Cijena plina je stvar pregovora, ali nije tajna da Ina gubi na plinskom biznisu', kazao je.

Na upit hoće li Ina podmiriti svoj dug prema državi do kraja godine, Milković ističe da se kontinuirano radi na rješavanju tog problema i Ina poduzima sve što je u njezinoj moći kako bi podmirila dugovanja do kraja godine.