ZA POTICANJE MORALNIH VRIJEDNOSTI

Mesić odlikovao bivše čelnike Daimlera

mesić kava s građanima

mesić kava s građanima

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markicevic

Čelnici Daimlera od bivšeg predsjednika Stjepan Mesića dobili su ordenje za poticanje moralnih vrijednosti

Iako je bivši predsjednik Stjepan Mesić upletenost u Daimlerovo mito pri nabavi 210 vatrogasnih vozila nazvao besmislicom, činjenica je da je on prije i nakon potpisivanja ugovora održavao prisne odnose s Daimlerovim čelnicima, piše Poslovni dnevnik

Tri mjeseca prije kupnje vozila za 85 milijuna eura, u lipnju 2003. godine Mesić je odlikovao glavnog opunomoćenika Daimlera Matthiasa Kleinera Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, koji se dodjeljuje i za promicanje moralnih društvenih vrednota. Odlikovanje je Kleiner dobio za zasluge u promicanju suradnje Hrvatske i Njemačke te za humanitarni rad. Iste je godine tri puta u raznim njemačkim izaslanstvima ili zasebnim Daimlerovim posjetima kod Mesića bila i Juana Deutschman Grund, voditeljica predstavništva tvrtke za Hrvatsku. Bila je nadređena Peteru Heieru i Volkeru Schmidtu koji su vodili Debis IT koji je potpisao ugovore za vozila i koji su po nikada demantiranim informacijama smijenjeni zbog korupcije. U proljeće 2004. Mesić je posjetio Daimlerovu tvornicu u Stuttgartu i rekao: 'Bili bismo i uspješniji da smo naše velike sustave vezali uz europske, ali mi smo svoje uništili raznim nezakonitostima'.

Sve to ima drukčiju konotaciju nakon što je Daimler priznao mito u Hrvatskoj. Jednako kao i potpisivanje ugovora tadašnjeg SDP-ova ministra gospodarstva Ljube Jurčića s Debis IT-om, odnosno Volkerom Schmidtom odmah nakon sklapanja ugovora o vozilima. Tada se predviđala suradnja koja je trebala rezultirati hrvatskim izvozom od 650 mil. eura u Njemačku, a uvozom od 597 mil. eura do 2013. Kao uspješni primjeri suradnje navodili su se modernizacija TLM-a, gradnja tvornice ulja u Čepinu i vatrogasna vozila. Za posljednji je utvrđeno mito, a za prva dva je hrvatska morala otplaćivati kredite od 50 i 33 mil. eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi