O UZROCIMA I POSLJEDICAMA

Mesić: Ne branim Putina, ali gledajte, Ukrajina treba biti neutralna, NATO nigdje ne ide saditi grincajg

28.02.2022 u 21:27

Bionic
Reading

Stipe Mesić, nekadašnji predsjednik Republike, bez sumnje je najpoznatiji hrvatski političar koji je godinama u bliskim kontaktima s Rusijom i tamošnjim vodstvom. U intervjuu Jutarnjem listu objašnjava kako on gleda na invaziju Rusije na Ukrajinu

Iako ne opravdava rat, reklo bi se da i dalje ima puno razumijevanja za stajališta Kremlja, i smatra kako Zapad nije slušao ruska upozorenja.

'Ne opravdavam ovo što se dešava, ali kažem - trebalo je shvatiti uzroke i posljedice. Ovo sada je posljedica', poručuje Mesić za Jutarnji list.

Koje je vaše mišljenje o ratu, napadu Rusije na Ukrajinu?

- Odgovor na ovo pitanje ne može biti kratak jer treba vidjeti uzroke i posljedice, a ni jedno ni drugo nije novijeg datuma. Jer, kada je u prošlosti dogovarano da Sovjetski Savez podrži ujedinjenje Zapadne i Istočne Njemačke, i kada se rasformira Varšavski pakt, dogovoreno je da se NATO neće širiti prema granicama Rusije.

Znam da postoje dileme je li to dogovoreno ili nije, ali koliko sam mogao provjeriti, to je dogovoreno i postoji u spisima. Sada je došlo do kratkog spoja. Pitanje je zašto je trebalo forsirati širenje ako Rusija nije neprijatelj.

Sjetimo se napetosti koja je zbog raketa na Kubi vladala između Amerike i SSSR-a, kada je zbog toga prijetio nuklearni rat. Tko zna ne bi li isto tako, malo po malo, rakete došle na rusku granicu. To je trebalo ranije rješavati jer svaka od zemalja koje su u NATO-u, računajući i našu, ima svoju pretpovijest. Po meni, za Ukrajinu je najbolji model bila neutralnost kakvu je imala Finska, a ne forsirati ulazak u NATO.

Ali Ukrajina nije u NATO-u, a kamoli da na svojem teritoriju ima rakete usmjerene prema Rusiji?

- Čekajte, ja ne govorim o sadašnjem trenutku, nego o procesu koji se događa. Ako dolazi NATO, uvijek je moguće dovesti rakete, i toga treba biti svjestan. NATO ne dolazi saditi grincajg.

'