ZORAN JANKOVIĆ:

'Mercator je već prodan Agrokoru'

02.11.2011 u 09:45

Bionic
Reading

Bivši direktor slovenskog trgovačkog društva Mercator i sadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković smatra da je odluka o prodaji Mercatora hrvatskom Agrokoru već donesena

'Agrokor jedini može ponuditi pravu cijenu i premiju za Mercator. Naime, samo on može pronaći sinergiju. Mercator je, takoreći, već prodan, preostaju još samo tehnički detalji', uvjeren je Janković.

Dodao je da ne podupire prodaju i da bi radije vidio da Mercator preuzme Konzum.

Janković vjeruje obećanju Ivice Todorića da će ugovori Mercatorovih dobavljača još barem tri godine ostati isti i da neće povećavati udio svojih proizvoda na policama udruženog trgovačkog društva.

Protivljenje Mercatorove Uprave ulasku Agrokora smatra logičnim. 'Žiga Debeljak se zalaže za model u kojem bi menadžment stekao 25 posto vlasništva', tvrdi Janković.

Mercatorova Uprava je ipak pristala sudjelovati u postupku pregovora s Agrokorovim konzorcijem, uz dva uvjeta. Prvo, traži da se međusobnim sporazumom urede odnosi Mercatora i investitora s ciljem reguliranja međusobnih odnosa u sadržajnom i proceduralnom smislu. I drugo, inzistira na međusobnom sporazumu investitora iz konzorcija kojim bi se otklonili rizici refinanciranja i s tim povezani mogući drugi rizici.