globalno natjecanje

Među nagrađenim timovima UniCreditovog Hackathona i Hrvatica

06.09.2017 u 13:48

Bionic
Reading

UniCredit je zajedno s ABC akceleratorom pokrenuo prvi UniCredit Hackathon SIE, globalno natjecanje koje se održalo u slovenskoj Ljubljani prošloga vikenda

Tijekom dvodnevnog maratona 'hakiranja' natjecatelji su se usredotočili na rješenja na direktivi PSD2, a odabrani pobjednički timovi uz osvojene novčane nagrade predstavit će projekte vodstvu Grupe UniCredit SIE regije uz mogućnost sudjelovanja u provedbi rješenja. Među nagrađenim timovima je i predstavnica  iz Hrvatske

Programeri, dizajneri, predstavnici fintech startupa i softverskih tvrtki, mislioci 'izvan okvira', kao i zaposlenici UniCredita, prijavili su se na inicijativu i okupili u 12 međunarodnih timova. Odabrani sudionici došli su iz Albanije, Austrije, Bosne, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije, Švicarske, Turske, i čak iz Japana.

Oslanjajući se na novu regulaciju direktive PSD2, prema kojoj sve financijske ustanove u EU-u moraju trećim osobama osigurati izravan pristup računima svojih klijenata, izazov Hackathona bio je: 'Kako se podaci o računu klijenta mogu koristiti za poboljšanje korisničkog iskustva i stvaranje vrijednosti i za naše klijente i za banku'. Sudionici bi razvijali, primjerice, aplikacije i platforme za analizu podataka klijenta i time osigurali bolje korisničko iskustvo.

Pobjednički timovi odabrani su u nedjelju, na kraju intenzivnog dvodnevnog natjecanja. Svoje će projekte predstaviti vodstvu Grupe UniCredit za SIE regiju, uz mogućnost sudjelovanja u provedbi rješenja. Oni su:

1. mjesto (nagrada od 5.000 EUR)

Emre Erol, Turska

Gün Makinabakan, Turska

Cahit Taşkın, Turska

Recep Tiryaki, Turska

Tanja Arsenijevic, Serbia (UniCredit Bank Srbija)

Nikolina Cvitanović, Hrvatska (Zagrebačka Banka)

Todor Kondev, Bugarska (UniCredit Bulbank)

2. mjesto (nagrada od 3.500 EUR)

Petra Fon, Slovenija

Boštjan Pišler, Slovenija

Ivan Litsvinenka, Italija

Aleksander Zaras, Poljska (Integrirana poslovna rješenja UniCredita)

Aron Nemeth, Mađarska (UniCredit Bank Mađarska)

Gabor Koros, Mađarska (UniCredit Bank Mađarska)

3. mjesto (nagrada od 1.500 EUR)

Iztok Sebič, Slovenija

Giuseppe Guarnieri, Italija

Alessandro Panza, Italija

Amadej Tauses, Slovenija

Marina Sinitsyna, Rusija (UniCredit Bank Rusija)

Alisa Tarada, Rusija (UniCredit Bank Rusija)

'Posljednjeg dana Hackathona, grupe su predstavile mnoge velike ideje vezane uz izazov direktive PSD2; neke su već vrlo razvijene, a druge na početku. Dosljednost u poslovnom slučaju, radna demonstracija, sama prezentacija i kreativnost ideje bili su glavne stavke koje su se uzimale u obzir pri izboru pobjednika. Iako je UniCredit Hackathon SIE završen, on zapravo ne završava ovdje. Najbolji timovi predstavit će svoju kreativnu ideju vodstvu Grupe UniCredit za SIE regiju i mogli bi biti dio naših timova u provedbi rješenja', rekao je Sergio Marino, član Uprave UniCredit Banka Slovenije.

'UniCredit Hackathon SIE dao nam je priliku da vidimo što ljudi različitih pozadina mogu zajedno napraviti, razvijajući ideje koje se kasnije mogu provesti u praksi. U UniCreditu vjerujemo u inovacije i u ovom kontekstu usvojili smo Okvir agilnosti koji promiče novi način rada i bolje reagira na okruženje koje se brzo mijenja. Ovakav pristup, u kojemu različiti timovi surađuju kako bi isporučili rezultate rano i više puta, pomogao je u samom osmišljavanju UniCredit Hackathona SIE. Danas smo ponosni na ishod i čestitamo pobjedničkim timovima', poručio je Francesco Vercesi, voditelj agilnosti za regiju SIE u Grupi UniCredit.