DELOITTEOVA LISTA

Među 100 vodećih tvrtki u regiji čak 35 hrvatskih

23.09.2010 u 13:33

Bionic
Reading

Na Deloitteovoj listi vodećih tvrtki u regiji Adria prema prihodima od prodaje Hrvatska ima najveći broj predstavnika, njih čak 35. Prvu poziciju na regionalnoj ljestvici tvrtki prema prihodima od prodaje zauzela je Agrokor grupa, a lider po ostvarenom neto profitu također je jedna hrvatska tvrtka – HT grupa. Općenito gledajući, najzastupljenije su na listi tvrtke iz sektora robe široke potrošnje te energetskog sektora

Vodeću Hrvatsku slijedi Slovenija sa 31 tvrtkom, Srbija sa 23 tvrtke, BiH sa šest tvrtki, Makedonija s četiri te Crna Gora sa svega jednom tvrtkom.

Prema opsegu prodaje, najuspješniji na regionalnoj listi je Agrokor, zahvaljujući više od 3,6 milijardi eura prihoda od prodaje ostvarenih u 2009. godini. Agrokor slijedi još jedan hrvatski predstavnik, INA grupa, koja je ostvarila preko 2,7 milijardi eura prihoda.

Među deset vodećih tvrtki u Adria regiji nalaze se još redom: Mercator grupa, Petrol grupa, Delta, EPS, HEP grupa, Revoz, NIS te Gorenje grupa. Dakle, vodeće pozicije zauzele su mahom tvrtke iz energetskog sektora i sektora robe široke potrošnje, pri čemu je slovenski proizvođač automobila, Revoz, jedina tvrtka iz sektora industrijske proizvodnje koja se plasirala među deset lidera u regionalnom gospodarstvu.

Tvrtke iz sektora robe široke potrošnje brojčano dominiraju na listi, a ostvarile su i najveći prihod od prodaje (udjel od 35 posto u prihodima 100 vodećih tvrtki), pokazujući time otpornost ovog sektora na recesiju koja je prošle godine ostavila svoj trag u regiji. Najveći broj hrvatskih tvrtki-predstavnica na listi, njih 13, dolazi upravo iz sektora robe široke potrošnje. Slovenske tvrtke brojčano prednjače u sektoru industrijske proizvodnje, dok su u energetskom sektoru najzastupljenije srpske tvrtke.

Među najbolje plasiranim hrvatskim tvrtkama vodeća je Agrokor grupa koja je, kao i proše godine, suvereno zauzela lidersku poziciju i na cjelokupnoj regionalnoj listi. Za Agrokorom po prihodima od prodaje slijede INA grupa, HEP grupa, HT grupa te Zagrebački holding, kao jedina tvrtka iz javnog sektora među top 10 hrvatskih predstavnika.

'Ukupno gledajući, prihodi od prodaje u 2009. godini su pali za 12 posto u odnosu na godinu prije. Riječ je o očitim posljedicama slabljenja gospodarskih aktivnosti pod utjecajem globalne ekonomske krize koja je zahvatila i našu regiju, kao i deprecijacije nekih lokalnih valuta u odnosu na euro', napominje Vladimir Milošević, partner u Deloitteu. Najveći pad prihoda od prodaje, od čak 23,7 posto, zabilježio je sektor industrijske proizvodnje.

Deloitte je kreirao i listu deset vodećih tvrtki prema neto profitu, koja pokazuje drukčiji odnos snaga od onog na listi lidera prema prihodima od prodaje. Vodeća na ljestvici su dva telekom operatera, HT grupa i Telekom Srbija. HT grupa je u 2009. godini ostvarila neto profit od 276 milijuna eura. Među 10 najuspješnijih tvrtki prema neto profitu plasirale su se čak četiri hrvatske tvrtke. Osim spomenute HT grupe, tu su još i VIPnet, ENI Croatia te Adris grupa.