INA I MOL UPOZORAVAJU

Mediji precjenjuju dobit od plina u Siriji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.12.2010 10:19
  • Objavljeno 24.12.2010 u 09:26
Naftna platforma

Naftna platforma

Izvor: Sipa Press / Autor: THIBAUD OLIVIER

INA i MOL odbacili su napise u pojedinim medijima da su zatajili podatke vezano za plinsko poslovanje u Siriji i očekivanu proizvodnju, pri čemu iz Ine podsjećaju i na podatke da ta kompanija u Siriji ima 55,9 milijuna barela ekvivalenta nafte dokazanih i vjerojatnih rezervi, a uz sadašnje se cijene ukupni prihod može procijeniti na 4 do 5 milijarde dolara tijekom cijelog životnog vijeka projekta koji obično iznosi 25 do 30 godina.

Iz Ine navode da su ranije izvještavali kako je završetak izgradnje centralne plinske stanice Jihar na Hayan bloku (Sirija) bio planiran do kraja godine, da je početkom prosinca započela testna proizvodnja, te je to omogućilo i proizvodnju UNP-a (ukapljenog naftnog plina), a povećani su proizvodni kapaciteti plina i kapljevine.

Najavljuju da će nakon završetka testne proizvodnje u prvom tromjesečju 2011. moći potvrditi konačnu razinu proizvodnje ugljikovodika

'Očekuje se da će ona biti znatno povećana u odnosu na prethodno razdoblje, a ova očekivanja najavljena su u financijskom izvješću za prvih devet mjeseci 2010. godine što jasno pokazuje da nema nikakvih tajni vezanih uz plinsko poslovanje u Siriji ili očekivanu proizvodnju', ponavljaju iz Ine.

Iznose pritom i, kako napominju javno dostupne podatke, da INA ima 55,9 MMboe (milijuna barela ekvivalenta nafte) dokazanih i vjerojatnih rezervi u Siriji

'Ako to temeljimo na cjenovnom rangu od 70-90 USD/bbl (dolara po barelu) koji je trenutno primjenjiv, prihodi (što nije jednako profitu) bi mogli biti oko 4 do 5 milijardi dolara tijekom cijelog životnog vijeka projekta. Životni vijek projekata istraživanja i proizvodnje je obično 25 do 30 godina', navode iz Ine.

Ti se prihodi očekuju u tom ukupnom vremenskom razdoblju, ponavljaju iz Ine opovrgavajući time neke medijske navode da se taj prihod može očekivati u 10 godina.

Od ukupnog prihoda, INA će trebati oduzeti troškove za rudne naknade i operativne troškove, ali i nastaviti s daljnjim investicijama kako bi u potpunosti mogla iskoristiti potencijal polja, to jest proizvesti svih 55,9 MMboe rezervi, kaže se u priopćenju i navodi da je u Siriju do sada uloženo otprilike milijarda dolara

'Nadalje, INA mora podijeliti preostale prihode (sukladno ugovoru o podjeli proizvodnje) sa sirijskom stranom, stoga sav preostali prihod neće ostati Ini', kaže se u priopćenju Ine.

MOL u svom priopćenju navodi da je zajedno s Inom nekoliko puta razmatrao razvoj upstream projekta u Siriji o čemu su izvještavali putem tržišta kapitala. 'Nema tajni. MOL igra otvorenih karata', zaključuje MOL u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!