AMERIČKI DIVOVI

McDonald's i Coca-Cola s oštrim padom dobiti u trećem kvartalu

22.10.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Američki divovi u segmentu prehrane i bezalkoholnih pića McDonald's i Coca-Cola izvijestili su o snažnom padu dobiti u trećem tromjesečju, navodeći među ključnim razlozima pad prihoda na američkom tržištu, prenose europski mediji

Dobit lanca restorana brze prehrane McDonald'sa u razdoblju od srpnja do rujna smanjena je tako za 30 posto, na 1,07 milijardi dolara. Prihodi kompanije smanjeni su za 4,6 posto, na 6,99 milijardi dolara, prenosi britanski BBC.

Pad prihoda kompanija je zabilježila u Rusiji i Njemačkoj, a posebno u Kini, i to zbog skandala s isporukama mesa. U McDonald'su napominju da su prihodi smanjeni i zbog preusmjeravanja potrošača na druge lance restorana, posebno na brzorastući lanac Chipotle Mexican Grill.

Izvršni direktor Don Thompson priznaje da rezultati prodaje nisu dovoljno dobri. 'McDonald'sovi rezultati za treći kvartal pokazuju značajan pad u odnosu na godinu ranije. Prema svim mjerilima, naši rezultati lošiji su od očekivanja', kazao je.

Coc-Cola, najveća svjetska grupa u segmentu industrije bezalkoholnih pića i sokova, u trećem je kvartalu zabilježila dobit od 2,1 milijarde dolara, što je smanjenje za 14 posto u usporedbi s godinom ranije. Prihodi su istodobno gotovo stagnirali, na 11,9 milijardi dolara.

Za slabije rezultate Coca-Cola krivi pad prodaje na matičnom američkom tržištu od jedan posto u trećem kvartalu. Slabiji rezultati posljedica su i toga što se potrošači sa slatkih gaziranih pića pojačano okreću alternativnim napitcima. Dobit su, kako napominju, pritisnule i snažne oscilacije valutnih tečajeva kao i jačanje tečaja dolara.

Od važnijih događaja izdvaja se kupnja 16,7-postotnog udjela u poslovanju s energetskim pićima Monster Beverage, za koju je Coke u kolovozu izdvojio 2,15 milijardi dolara. U sklopu toga sporazuma, Coke je na tvrtku Monster prebacio vlasništvo nad svojim manje uspješnim energetskim pićima, poput brendova NOS, Full Throttle i Burn, a preuzeo je pak Monsterove ne-energetske brendove, uključujući Hansen's Natural Sodas, Peace Tea i Hubert's Lemonade.