USLUGE PLAĆANJA

Mastercard preuzima VocaLink, dioničari trljaju ruke

26.07.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Mastercard Inc. najavio je da je postigao konačan dogovor o akviziciji 92,4 posto kompanije VocaLink Holdings Limited za oko 700 milijuna funti, odnosno oko 920 milijuna dolara, nakon prilagodbe za gotovinu i nekih drugih procijenjenih obveza

Postojeći dioničari VocaLinka potencijalno mogu zaraditi dodatnih do 169 milijuna funti ili oko 220 milijuna dolara ako se zadovolje poslovni ciljevi, a zadržavaju 7,6 posto vlasništva najmanje 3 godine, poručuju iz Mastercarda.

VocaLink, sa sjedištem u Londonu, upravlja ključnim platformama za tehnologije plaćanja u Ujedinjenom Kraljevstvu: BACS (ACH koji omogućava izravno kreditno i debitno plaćanje među bankovnim računima), Faster Payments (usluga račun-do-računa u stvarnom vremenu koja omogućava plaćanja preko mobilnih uređaja, interneta i telefona) te LINK (mreža bankomata u Ujedinjenom Kraljevstvu).

Uz to, VocaLink nudi inovativne proizvode kao što je ZAPP, aplikacija za mobilna plaćanja koja koristi brzu ACH tehnologiju te licencira svoj softver i pruža usluge kako bi podržala ACH aktivnosti u Švedskoj, Singapuru, na Tajlandu i u SAD-u. Kompanija je lani imala 182 milijuna funti prihoda, a provela je više od 11 milijardi transakcija.

Kako poručuju iz Mastercarda, ova akvizicija je u skladu s naporima kompanije na području aktivnog sudjelovanja u svim oblicima elektroničkog plaćanja te sa svrhom unapređenja svojih usluga. Mastercard će tako imati još veću stratešku ulogu u ekosustavu plaćanja u Ujedinjenom kraljevstvu, donoseći globalne inovacije i stručnost na domaće tržište VocaLinka. To će rezultirati većim izborom za potrošače, trgovce i vlade u izvršavanju i primanju uplata.

"Uzbuđeni smo zbog mogućnosti da imamo veću ulogu u segmentu plaćanja u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je Ajay Banga, predsjednik Uprave kompanije Mastercard.

"Ovo je pozitivna vijest za naše partnere, korisnike i zaposlenike", rekao je David Yates, predsjednik Uprave kompanije VocaLink. "I dalje ćemo biti usredotočeni na zadržavanje najviše razine kvalitete u britanskom sustavu plaćanja. Istovremeno, ulagat ćemo u inovacije kako bi potrošači i poduzeća diljem svijeta imali pristup kompetitivnim rješenjima za plaćanje." Po završetku transakcije, Yates će se pridružiti odboru za upravljanje kompanije Mastercard.