očekivanja od 2021.

Martina Dalić: Pravo je vrijeme da osmislimo mjere za oporavak. Tu primarno mislim na oporavak privatnog sektora

  • Autor: V.Mo.
  • Zadnja izmjena 06.01.2021 15:36
  • Objavljeno 06.01.2021 u 15:36
Martina Dalić

Martina Dalić

Izvor: Screenshot / Autor: N1

Makroekonomistica i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić za N1 televiziju komentirala je proteklu godinu i dala mišljenje o tome kakva će, u ekonomskom smislu, biti 2021.

'2020. godina je u kojoj su nas pogodile tri nesreće, tri ogromne nesreće; pandemija, potres u Zagrebu, sada potres u Petrinji. Mislim da će ta godina ostaviti velike posljedice i na gospodarstvo i na ljude. 2021. će sigurno biti izazovnija, nadam se da neće biti izazovna u smislu ovih nesreća kakve smo imali u ovoj godini'. Postoji općenito očekivanje, ne samo kod nas, nego i u svijetu, da će 2021. biti godina oporavka. Sada je nažalost jasno da to neće biti godina tzv. ‘V’ oporavka, naglog povratka na razdoblje s kraja 2019. Pandemija se i odužila. Ovih dana vidimo novi porast oboljelih u svim zemljama', rekla je Dalić za N1 televiziju.

Dodala je kako je u Hrvatskoj situacija još kompliciranija zbog posljedica dvaju potresa.

'U nas je ovo prilika da, suočeni s tim kompliciranim prilikama za oporavak, znajući da smo u sve to ušli sa starim problemima koji su usporavali oporavak, što se često ilustrira činjenicom da je u EU samo Bugarska iza nas, možda je ovo pravo vrijeme da, motivirani ovim nedaćama, optimizmom da će sve ovo proći, stavimo na stol sve naše ekonomske probleme, osmislimo mjere koje će pomoći tom oporavku. Tu primarno mislim na oporavak privatnog sektora', rekla je.

Dodala je i kako bi trebalo privatizirati dio javnog sektora, a za reformu javne uprave, koju smatra potrebnom, je rekla kako su joj neke osobe govorile, dok je još bila saborska zastupnica, da se ta reforma vuče još iz bivše države. Rekla je kako vidi dva moguća scenarija oporavka ekonomije, jedan je da 'neka mehanika dovede do rasta od dva ili tri posto, drugi je da to bude puno snažnije'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!