JANAF & WHITE FALCON

Markov se nije pitao tko stoji iza off shore tvrtke

19.01.2012 u 17:00

Bionic
Reading

'Nijedan pedalj nismo izašli iz politike Vlade. Naš cilj je bio samo poslovni interes Janafa. Ministar Popijač i Vlada bili su upoznati sa svime', tako je danas direktor Janafa Ante Markov novinarima objašnjavao neobični poslovni aranžman te državne tvrtke s ruskim Zarubežnjeftom i tajnovitom off shore tvrtkom White Falcon Holding, iza koje navodno stoji Bruno Mlinar, obrtnik iz Sv. Nedjelje

Suprotno izjavama bivših HDZ-ovih ministara Domagoja Miloševića i Đure Popijača, da je direktor Janafa radio samostalno i ušao u rusko-hrvatski-off shore konzorcij mimo znanja Vlade i Nadzornog odbora, Ante Markov tvrdi da su svi sve znali.

'Nakon što je u svibnju potpisan memorandum s Janafom u Ministarstvu gospodarstva, u nazočnosti ministara Popijača, Miloševića i ruskog ministra Šmatka, isti je memorandum poslan i Ini. Nakon toga je Zarubežnjeft formirao tvrtku i g. Brunič pozvao nas je da kupimo udjel od 10 posto. Zatražili smo suglasnost za kupnju udjela od NO-a i nakon potvrde da Janaf neće sudjelovati u investicijama, nego samo u dijeljenju profita, i uz podršku Ministarstva gospodarstva, donesena je odluka o kupnji udjela', kazao je Markov, naglašavajući da je suprotno pisanju medija imao sve potrebne suglasnosti za kupnju.

Kosor: O Janafu pitajte Popijača

'Nisam bila upoznata. Pitajte o tome Đuru Popijača', kratko je novinarima u Saboru predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor komentirala slučaj Janaf. (M.Š.)

Za off shore tvrtku White Falcon Holding kaže da ju je angažirao ruski partner te da na njezin izbor nisu imali utjecaja, niti ih je itko išta u vezi toga pitao. Na novinarsko pitanje je li Nadzorni odbor znao da će u konzorcij uz Zarubežnjeft ući i off shore tvrtka, Markov je odgovorio potvrdno.

'Što se tiče Brune Mlinara, nismo ni u privatnim ni poslovnim odnosima, vidjeli smo se nekoliko puta prilikom osnivanja firme. Imam mandat da vodim Janaf, a nemam mandat da vodim druge tvrtke', rekao je.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da Nadzorni odbor u kojem sjede predstavnici Vlade ni Upravu nije zanimalo tko stoji iza off shore tvrtke, s kojima ulaze u tri milijarde kuna vrijedan projekt te zna li Markov danas tko je zapravo White Falcon Holding, direktor najuspješnije državne tvrtke ovako je odgovorio: 'Nismo se pitali tko je vlasnik White Falcon Holdinga. Za nas je partner samo Zarubežnjeft, a koga je on uzeo, to je njegova stvar!'