bit će hladno

Marić: Pred izazovima smo, opskrba plinom za iduću sezonu grijanja nam je imperativ

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 26.05.2022 14:14
  • Objavljeno 26.05.2022 u 14:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Nakon sastanka parlamentarne većine ministar financija komentirao je aktualne teme poput cijena goriva i inflacije

Ministar je komentirao protuinflacijske mjere koje je uvela Vlada i poručio da oni kao ministarstvo neće pratiti i kontrolirati cijene pojedinih artikala.

'Znate i sami da su neki od prehrambenih artikala sniženi s 13 na 5, a neki poput maslaca drastično s 25 na 5 posto PDV-a. Mislim da na tom artiklu svatko od nas može pratiti kako se reflektirala snižena stopa na konačnu cijenu. Opet, slažem se i s onime što su rekli proizvođači mlijeka, otkupljivači, trgovački lanci, koji su ukazali na čitav niz drugih problema. Nije samo porez na dodanu vrijednost ključna varijabla što se pokazuje', poručio je.

Upitan je li cijena na svim proizvodima opravdana, Marić kaže da na cijenu proizvoda utječe čitav niz stvari:

'Sami znamo da postoji nekoliko karika u lancu i naša je ideja bila dati jasan signal da mi kao država dajemo jasan doprinos. Bitno je održavati kupovnu moć i snagu građana, umanjivati koliko je moguće inflatorne efekte na njihove raspoložive dohotke. Očekujemo i od drugih da se kao karike u lancu jednako tako ponašaju. Nije za očekivati da će se efekti vidjeti u potpunom snižavanju cijene, ali barem da se porast ublažava. Treba pitati i druge karike u lancu što su učinili, kako obrazlažu kretanje cijena'.

Marić kaže da je inflacija i sigurnost opskrbe energentima veliki izazov: 'Opskrba plinom za iduću sezonu grijanja je imperativ, kao za bilo kojim drugim energentom ili proizvodom'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!