IMOVINA NA BUBNJU

Marić pokrenuo privatizaciju stotinu tvrtki i otpisao 150 milijuna kuna

22.02.2017 u 21:21

Bionic
Reading

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) pod predsjedanjem ministra državne imovine Gorana Marića krajem prošlog tjedna usvojilo je privatizacijski plan za ovu godinu. Na listi za prodaju nalazi se stotinu tvrtki, a mahom je riječ o dioničkim društvima u kojima država ima manjinske udjele, pri čemu su neki od njih već više puta neuspješno nuđeni na prodaju

Većinu dioničkih paketa država će prodavati putem Zagrebačke burze, a najlakše će kupca naći turističke dionice kojima se već aktivno trguje. Za sedam dioničkih paketa koji će se ponuditi u modalitetu redovne trgovine država bi mogla utržiti oko 37 milijuna kuna.

Najveću vrijednost ima udjel u hotelskoj kući Liburnia Riviera Hoteli (LRH). Za 1,17 posto dionica opatijske turističke tvrtke država može očekivati oko 12,7 milijuna kuna. U redovnoj trgovini na Zagrebačkoj burzi naći će se i dionice zagrebačkog HUP-u vrijedne oko 10,7 milijuna kuna, Valamar Riviere tržišne vrijednosti oko 6,2 milijuna kuna te Apartmana Medena čija vrijednost se procjenjuje na 200 tisuća kuna.

Na burzi će se ponuditi i 0,42 posto dionica Optima Telekoma vrijednih oko milijun kuna, 11,38 posto dionica Puljanke vrijednih oko 1,4 milijuna kuna te 1,33 posto dionica tvrtke Olympia Vodice vrijednih oko 4,6 milijuna kuna.

Udjeli u navedenim tvrtkama prodavat će se u paketima, a početna cijena bit će zadnja cijena ostvarena na tržištu dan ranije.

Osam dioničkih paketa država će ponuditi putem javnog nadmetanja, a prethodno će prikupiti neobvezujuće ponude potencijalnih investitora. Riječ je o značajnim udjelima u tvrtkama Aerodrom Brač, Auto-Dubrovnik, Autoprijevoz iz Otočca, Đuro Đaković Alatnica, Ekran, Metalmineral i Poljoprivreda Lipik. Najveći udjel (38,5 posto temeljnog kapitala) prodaje se u bračkom aerodromu, a najmanji (5 posto temeljnog kapitala) u DTR-u.

Putem javne dražbe na Zagrebačkoj burzi prodavat će manjinski udjeli u četiri hotelske tvrtke koji su više puta bezuspješno nuđeni na prodaju. Riječ je udjelima u tvrtkama HTP Korčula, Hoteli Živogošće, Hoteli Medena i Medora hoteli i ljetovališta (bivši Hoteli Podgora).

Udjel od 14,14 posto u porečkoj Agrolaguni država će prodavati po modelu neposredne prodaje pri čemu će dionice ponuditi većinskom vlasniku Agrokoru, zaposlenima i drugim potencijalnim investitorima koji su iskazali interes za kompanije u srodnoj djelatnosti.

Ove godine u prodaju ide samo jedna tvrtka iz državnog portfelja s većinskim udjelom države – slatinski Agroduhan. Strateškom ulagaču država prodaje 8 poslovnih udjela ukupne nominalne vrijednosti 19,4 milijuna kuna što čini 76,42 posto temeljnog kapitala tvrtke.

Inače, vlada je u 2017. planirala prihode od privatizacije u iznosu od 1,4 milijarde kuna. Međutim, vrijednost ponuđenih manjinskih udjela daleko je planiranog iznosa pa će plan ostati neispunjen ako se privatizacijska lista ne proširi s ponekim 'kapitalcem' iz državnog portfelja.

Na sjednici CERP-a doneseno je još nekoliko zanimljivih odluka. Prihvaćen je plan restrukturiranja za Badel 1862, čime je država definitivno za strateškog partnera u toj tvrtki potvrdila Meteor grupu.

Donesena je i odluka o otpisu nenaplativih potraživanja u iznosu od čak 148,5 milijuna kuna. Riječ je o potraživanjima za zajmove od tvrtki koje završile u stečaju, nakon čega su brisane iz sudskog registra.