inflacija

[VIDEO] Marić o poskupljenjima: Mislim da ste primijetili da ne sjedimo prekriženih ruku

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 13.01.2022 14:29
  • Objavljeno 13.01.2022 u 12:43
Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je uoči sjednice Vlade najavljena poskupljenja

'Mislim da ste primijetili da ne sjedimo prekriženih ruku', kazao je, a prenosi N1. 'Pratimo razvoj situacije. Građani dobro znaju i osjete, proteklih je mjeseci došklo do ubrzanja inflacije, očekujemo da će se nastaviti taj trend, i da će taj efekt biti vidljiv i početkom ove godine. '

'Naše viđenje inflacije za cijelu ovu godinu je oko 3 i pol posto, znači više nego što smo predvidjeli u proračunu, ali bi dinamika trebala biti suprotna od one u 2021. godini. Dakle prvi mjeseci bi bili s višim stopama, a onda bi došlo do konvergiranja prema toj stoji od 3 i pol posto', rekao je.

Uz hranu najveći je fokus na energentima, kaže. Kada je riječ o cijenama energenata, naročito plina, kaže kako imaju na raspolaganju paket mjera koji bi ublažio utjecaj poskupljenja na standard građana. "U okviru naših mogućnosti složit će se paket tih mjera", rekao je. Komentirajući aferu koja potresa HNB, Marić kaže: "Protekla dva dana to je jedna od aktualnijih tema, aktivirala su se tijela koja na tu temu trebaju nešto reći. Temeljem svega toga, kad bude više informacija relevantnih tijela… mi u Vladi ne raspolažemo s dovoljno informacija da bismo donijeli adekvatan sud". Ministra su novinari upitali i o aferi HNB-a, na što je kazao da Vlada ne raspolaže s dovoljno informacija da bi mogla komentirati.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Guverner i Hrvatska narodna banka su dali obrazloženje i mislim da je njima najbolje uputiti pitanja. Pravna tijela su pokrenula svoje procedure', kazao je. Komentirao je i šteti li ova afera guvernera Borisa Vujčića uvođenju eura.

'Ne bih toliko daleko išao. Znate koliki je to put bio. Kada god sam govorio o uvođenju eura i datumu 1. 1. 2023., uvijek je to bilo uz napomenu da Hrvatska ispuni sve uvjete', zaključio je.

  • +5
  • +2

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!