LIPANJSKA RUPA

Manjak domaćih turista pokvario turističku predsezonu

08.08.2016 u 13:51

Bionic
Reading

U hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u lipnju je boravilo 1,9 milijuna turista ili 0,1 posto više nego u lanjskom lipnju, a nešto veći porast od 2,5 posto ostvaren je s blizu 9 milijuna noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Osim za lipanj, iz DZS-a ističu i da su u tim objektima porasti ostvareni i za prvih šest mjeseci ove godine, a iako u malim postocima, lipanjski su porasti pridonijeli i ukupnom polugodišnjem porastu dolazaka turista od gotovo 3 posto i noćenja od 4,4 posto u odnosu na prošlogodišnjih prvih šest mjeseci.

Ukupno je, po podacima DZS-a, u prvih šest mjeseci ove godine u tim objektima ostvareno 16,5 milijuna noćenja, od čega se 88,6 posto odnosilo na noćenja stranih turista, koji su ostvarili i 5,1 posto više noćenja nego u istim lanjskim mjesecima, dok je domaćih noćenja bilo 11,4 posto od ukupnih i 0,5 posto manje.

U lipnju manje domaćih turista i noćenja u kampovima

Lipanj je, po podacima DZS-a, u hrvatske komercijalne smještajne objekte 'doveo' ukupno 1,7 milijuna stranih turista, što je 90,5 posto od njihovog ukupnog broja u tom mjesecu i tek 0,5 posto više njih nego u istom lanjskom mjesecu.

No, noćenja su stranci u lipnju ostvarili 3,3 posto više ili ukupno 8,3 milijuna, što je i 93,3 posto od ukupnih turističkih noćenja u tom mjesecu. Najviše noćenja su pritom ostvarili Nijemci - 21,6 posto, Austrijanci 20 posto, Slovenci 9,8 posto, Česi 8,1 posto te Poljaci i turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva po više od 6 posto.

Domaćih je došlo i noćilo manje pa je tako njihovih 182,7 tisuća dolazaka i 601,5 tisuća noćenja pad od 2,7 odnosno od 6,7 posto u odnosu na lanjski lipanj.

I domaći i strani turisti najviše su za svoj smještaj u lipnju birali sobe za iznajmljivanje, apartmane i kuće za odmor (što obuhvaća i smještaj u kućanstvima) u kojima je ostvareno 37,5 posto od ukupnih lipanjskih noćenja ili 3,3 milijuna, što je i porast od 12,8 posto u odnosu na lanjski lipanj.

U hotelima je ostvareno 2,4 milijuna noćenja ili 1,6 posto više nego u lanjskom lipnju, dok su na trećem mjestu kampovi koji su sa 2,2 milijuna noćenja u minusu od 8,9 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

S porastima dolazaka turista i noćenja od čak 29,4 odnosno 35,2 posto među svim komercijalnim smještajnim objektima u lipnju se ističu najviše hosteli.