SVE DOGOVORENO

Malim dobavljačima Agrokora bit će namireni svi dugovi, velikima trećina

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2017 14:01
  • Objavljeno 10.07.2017 u 12:39
Prokuristica Kraša Marica Vidaković na sastanku dobavljača i proizvođača Agrokora

Prokuristica Kraša Marica Vidaković na sastanku dobavljača i proizvođača Agrokora

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Dobavljači Agrokora na sastanku u ponedjeljak podržali su kriterije za isplatu dijela starih dugovanja koja imaju prema tom koncernu, a prema kojima bi se mali dobavljači 100-postotno namirili do kraja srpnja, dok bi se velikima oko trećine starih potraživanja isplatilo do sredine kolovoza

Sastanak je održan u ponedjeljak u Krašu, a nakon završetka Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću i prokuristica Kraša, istaknula je kako je riječ o više informativnom sastanku na kojem je predstavnike ostalih dobavljača upoznala s temama sastanka Vijeća održanog prošlog tjedna, poput dogovorenih kriterija za isplatu starih potraživanja iz sredstava nedavno odobrenog kredita te rokovima za početak isplate, ali i o tome 'postoje li pozitivni pomaci u rješavanju problema unutar samog sustava Agrokora'. 

Govoreći o dogovorenim kriterijima, Vidaković je kazala da će 'svi mali OPG-ovi, obrti i mikropoduzeća prihoda do 5,2 milijuna kuna godišnje dobiti apsolutno stopostotni iznos i njihove bi isplate trebale odmah krenuti'.

'Postoji mali tehnički problem, a to je da oni nisu svi izvorno vjerovnici Agrokora ili neke članice koncerna, već postoje organizatori otkupa preko kojih su oni isporučili svoje robe. Ali to ćemo vrlo brzo riješiti', dodala je.

Potvrdio je to i predstavnik malih dobavljača Tihomir Jaić, kazavši i da se radi o ukupno oko 30 milijuna eura te istaknuvši da su mali dobavljači takvim dogovorom za sada i više nego zadovoljni, a da će nakon što dobiju novac biti 'u potpunosti zadovoljni'. 

Što se pak tiče velikih dobavljača, dogovor je, rekla je Vidaković, da idu isplate u određenom postotku od duga, u što idu potraživanja za isporučene robe te za mjenice za robu, dok financijske mjenice nisu predmet isplate po starom dugu jer spadaju u kategoriju financijskih institucija.

'Isplate velikim dobavljačima trebale bi krenuti nešto kasnije od onih za male i nadam se da će one biti negdje do sredine kolovoza pri kraju. Dogovorili smo da 80 posto onog iznosa koji će biti isplaćivan dobavljačima ide odmah poslije potpisa sporazuma, a preostalih 20 posto ostaje na računu Agrokora do nagodbe, sve u cilju da dobavljači koji će dobiti stare dugove nastave redovno opskrbljivati lanac, da ne bi došlo do poremećaja u opskrbi. Više-manje svi dobavljači su se složili s tim', kazala je Vidaković.

Tihomir Jaić (u sredini) predstavnik je malih dobavljača

Tihomir Jaić (u sredini) predstavnik je malih dobavljača

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na sastanku je dogovoreno i da komercijalni uvjeti koji su bili na snazi do 9. travnja, prije pokretanja postupka izvanredne uprave, ostaju na snazi.

'To bi trebalo biti zapravo pozitivno zato što ne bi trebalo više biti avansa, pogotovo zato što se tekuće isporuke sada više-manje redovno plaćaju u Konzumu. Ima nešto zaostataka u Tisku, ali mislim da će se i to riješiti', istaknula je Vidaković. 

Na novinarski upit jesu li dobavljači zadovoljni dogovorenim, s obzirom da će zapravo dobiti oko 30 posto starih dugova prije nagodbe, Vidaković je kazala da je 'u ljudskoj prirodi da nismo nikad zadovoljni', ali da je 'sav uloženi trud ipak rezultirao nekim uspjehom'.

'Hoće li to biti 30 posto ili više, u ovom trenutku ne mogu reći jer za tražbine znamo otprilike kolike su, ali zapravo ostaje vidjeti koliko će nas potpisati sporazum o naplati starog duga. Nadam se da ćemo svi i mislim da je vrijeme koje smo proveli zajedno u borbi za svoja potraživanja urodilo plodom i da će u cijelosti do nagodbe krenuti bolje za sam sustav, pa i za nas dobavljače', naglasila je Vidaković.

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Potvrdila je i da je isplata starog duga uvjetovana nastavkom suradnje, istaknuvši da to podržava, jer je od početka tvrdila da je primarni interes dobavljača održavanje prodajnog lanca zbog plasmana njihovih roba i njihovih budućih prihoda.

Novinare je zanimalo i jesu li je izvješća koja je izvanredni povjerenik Ante Ramljak predstavio Vjerovničkom vijeću uvjerila da Konzum i ostale tvrtke imaju budućnost.

'Moram reći da je ono što je bilo predmet izvješća na vjerovničkom vijeću obećavajuće, prvenstveno što se tiče proizvodnih kompanija, koje su redom sve pozitivne i imaju relativnu operativnu maržu. Što se tiče retaila, on ima gubitak, ali nešto manji od onog za isti period prošle godine, ali popravlja mu se nešto marža. Ako se do kraja godine provedu svi ciljevi koji su postavljeni pred menadžment i povjerenika, a to je pitanje restrukturiranja kompanije na troškovnoj strani, znači da će možda čak biti i na pozitivnoj nuli', odgovorila je Vidaković.

Ante Ramljak i Marica Vidaković

Ante Ramljak i Marica Vidaković

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Upitana pak što je s problemom financijskih mjenica te može li očekivati da će još tvrtki, nakon AWT Internationala, imati probleme, Vidaković je kazala da će se o tom problemu razgovarati na drugim razinama, ali da banke 'prate tu priču za sada relativno pristojno' te da dobavljači nisu pokazali naznake problema sličnih AWT-ovima.  

'To je potpuno odvojen proces, o kojem se mora razgovarati na nekim drugim razinama. Postoji u ovom trenutku zakonska prepreka da Vijeće i dobavljači mogu to riješiti. Ali razgovarali smo da ćemo o tome razgovarati i s premijerom i HBOR-om, da se pokuša spriječiti potencijalna šteta koja bi mogla nastati ako pojedine firme ne budu relativno brzo rješavale pitanje tih mjenica, jer to je onda sistemski rizik i za te firme', zaključila je Vidaković. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi